Iatropedia

Οι εργοθεραπευτές ενάντια στη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: «Απών ο κλάδος στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία»

Οι εργοθεραπευτές καταγγέλουν την πλήρη απουσία της εργοθεραπείας από το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.

Με αφορμή τη συζήτηση, στη Βουλή, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, τονίζει ότι είναι γενικόλογο, ασαφές και επιφανειακό. «Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν το συγκεκριμένο γίνει νόμος του κράτους, να πλαισιωθεί από σειρά υπουργικών αποφάσεων αμφιβόλου έως και επικίνδυνου αποτελέσματος», τονίζουν οι εργοθεραπευτές.

Ο ΠΣΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, καθώς δηλώνει αντίθετος με την «κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα τους».

Καλεί το Υπουργείο Υγείας να αφουγκραστεί τις αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Οι εργοθεραπευτές καταγγέλουν την απουσία της εργοθεραπείας στο σχέδιο νόμου, «γεγονός που καταδεικνύει την άγνοια του συντάκτη για την προσφορά του κλάδου στην ψυχική υγεία».

Δείτε επίσης: Βαρτζόπουλος για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: «Δεν ιδιωτικοποιούμε τίποτα – Μετασχηματίζουμε τις δημόσιες δομές»

«Η παράλειψη αυτή μας γεμίζει θλίψη και αγανάκτηση, καθώς από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα, οι εργοθεραπεύτριες/εργοθεραπευτές, παρέχοντας δεκαετίες τώρα εξειδικευμένες υπηρεσίες και παρεμβάσεις, συμμετέχουν καθημερινά και ενεργά στη δημόσια φροντίδα, την ανεξαρτητοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε επιτακτική/απαραίτητη τη στελέχωση με εργοθεραπεύτριες/ ές του συνόλου των διεπιστημονικών διευθύνσεων και οργάνων συντονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ.

«Στο σύνολο του σχεδίου νόμου δεν γίνεται καμιά αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις σε σχετικές δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην επικράτεια, ούτε στα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται οι ήδη υπάρχουσες δομές που πρόκειται να »διασυνδεθούν», μέσω του προτεινόμενου μοντέλου, Εθνικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), όσο και στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους και βελτίωσης της λειτουργίας τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται πως θα καλυφθεί η παροχή υπηρεσιών στους ανασφάλιστους, οι οποίοι και αφορούν μεγάλο τμήμα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Δείτε επίσης: Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περνά στα «ψιλά»

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI