Iatropedia

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης σε …δια βίου μάθηση

Στα θρανία κάθονται και φέτος οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Στόχος τους είναι να εμπλουτίσουν το «οπλοστάσιό» τους σχετικά με τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους και να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με νέα φάρμακα και σύγχρονες τεχνικές θεραπείας. Τα παραπάνω συμβαίνουν στο πλαίσιο του 2ου κύκλου μεταπτυχιακών μαθημάτων που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και το οποίο αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου 2017.

Η πρωτοβουλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων πήρε σάρκα και οστά πέρυσι. Είχε θέμα τις παθήσεις του αναπνευστικού και αγκαλιάστηκε θερμά από τους φαρμακοποιούς. Συνεπώς, πήρε το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί και φέτος με θέμα αυτή τη φορά την καρδιακή ανεπάρκεια. Γενικός συντονιστής του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Dr. Ιωάννης Ζαρίφης – καρδιολόγος, συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο μάθημα θα γίνει σήμερα με εισηγητή τον καρδιολόγο στο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας της Βιοκλινικής, Ιωάννη Ευθυμιάδη και τίτλο «Ανατομία και φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος».

Το πρόγραμμα των επόμενων μαθημάτων είναι το εξής:
-6 Μαρτίου: εισηγητής ο καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Νικόλαος Παπαδόπουλος και τίτλος μαθήματος «Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες καρδιακής ανεπάρκειας (Επιδημιολογία και συννοσηρότητες)»
-20 Μαρτίου: εισηγητής ο καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «Άγιος Λουκάς» – Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας Βλάσσης Νινιός και τίτλος μαθήματος «Παθοφυσιολογία και διαγνωστικά κριτήρια καρδιακής ανεπάρκειας (σημεία και συμπτώματα)»
-3 Απριλίου: εισηγητής ο καρδιολόγος, πανεπιστημιακός υπότροφος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ιπποκράτειο” Ευστράτιος Θεοφιλογιαννάκος και τίτλος μαθήματος «Φαρμακευτική και μη αντιμετώπιση καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι και σήμερα (φάρμακα)»
-24 Απριλίου: εισηγητής ο καρδιολόγος, πανεπιστημιακός υπότροφος της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, υπεύθυνος Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας Δημήτρης Κωνσταντίνου και τίτλος μαθήματος «Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας (φαρμακευτική αγωγή, συσκευές – guidelines).

Κάθε κύκλος μεταπτυχιακών μαθημάτων περιλαμβάνει πέντε τρίωρα μαθήματα με αντικείμενο εκπαίδευσης μια ενιαία θεματική ενότητα με ανάλογη δομή και συγκρότηση. Στόχος είναι, μετά το τέλος της, ο φαρμακοποιός να έχει μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πλήρη γνώση ενός συστήματος του οργανισμού, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των θεραπευτικών – φαρμακευτικών προσεγγίσεων. Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν και φέτος μόνο 100 φαρμακοποιοί, καθώς τόση είναι η χωρητικότητα της συνεδριακής αίθουσας του Συλλόγου.

«Το 2016 ξεκινήσαμε πιλοτικά την προσπάθεια επιμόρφωσης και επιστημονικής αναβάθμισης των μελών μας, ενώ φέτος έχουμε πιο οργανωμένο κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων με ενιαίο θεματικό αντικείμενο. Πρόκειται για πέντε τρίωρα μαθήματα με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία θα παρακολουθήσουν 100 φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα αποκτήσουν πολύ περισσότερες γνώσεις από όσες είχαν. Συνεπώς όταν ολοκληρωθούν τα μαθήματα θα είναι σε θέση να μιλήσουν πολύ πιο τεκμηριωμένα για το θέμα αυτό”, δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι «με τον τρόπο αυτό επικαιροποιούμε τις γνώσεις κι ανεβάζουμε το επιστημονικό επίπεδο των φαρμακοποιών, ώστε να δείξουμε στην κοινωνία ότι πηγαίνοντας στο φαρμακείο θα πάρει μία σωστή πληροφορία. Αντιθέτως, πηγαίνοντας σε κάποιο σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι ότι θα εναποθέσει την υγεία του στη θεά τύχη».