Iatropedia

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αρνούνται να εκτελέσουν συνταγές για βρεφικό γάλα με 0% συμμετοχή

happy mother feeds her baby girl from bottle.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα ότι η εκτέλεση συνταγών για το βρεφικό γάλα είναι ασύμφορη για τους φαρμακοποιούς.

Μια νέα μαμά καταγγέλει ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν συνταγή για βρεφικό γάλα, το οποίο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Τα παραπεμπτικά αφορούν το βρεφικό γάλα ειδικής θεραπείας για εξειδικευμένες ασθένειες παιδιών, κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στο γάλα.

Ο φαρμακοποιός στον Πειραιά, Σπύρος Μαρτίκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι», επιβεβαίωσε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της περιοχής αποφάσισε ομόφωνα να μην εκτελεί αυτές τις συνταγές, καθώς είναι «ασύμφορες».

«Η χονδρική τιμή που αγοράζει ένα γάλα συγκεκριμένο και γνωστό είναι 13,27 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ το αποζημιώνει με 13,50, το κέρδος είναι 23 λεπτά», όπως εξηγεί.

«Το περιθώριο κέρδους είναι μηδαμινό και η πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ καθυστερεί δύο μήνες», πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά μόνο τον Πειραιά, αφού στα φαρμακεία της Αθήνας οι συνταγές για το βρεφικό γάλα συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά.

«Δεν ξέρω στην υπόλοιπη χώρα κάποιοι άλλοι σύλλογοι, αν έχουν πάρει την ίδια απόφαση», δήλωσε ο φαρμακοποιός.

«Ο φαρμακοποιός θα κάνει ζημιά στη δουλειά του και στο ταμείο του αν εκτελέσει αυτά τα παραπεμπτικά. Δεν ξέρω κάθε εξάμηνο πόσα ληξιπρόθεσμα και ληγμένα γάλατα βγάζουμε από τις αποθήκες μας για να τα επιστρέψουμε στις εταιρείες, τα οποία τα έχουμε και λιμνάζουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με μηδαμινό κέρδος. Πρέπει άνωθεν να βγει μια απόφαση μια καλύτερη προσέγγιση στην τιμή. Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί πληρώνουν τοις μετρητοίς τις παραγγελίες αυτών των προϊόντων», υπογράμμισε.


Φωτογραφία iStock