Οι γάτες μπορεί να κρατούν το «κλειδί» της παχυσαρκίας [έρευνα]

  • Iatropedia newsroom
γάτα
Οι γάτες που έχουμε στα σπίτια μας μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με το ανθρώπινο μικροβίωμα

Μπορεί οι γάτες να επιστρατευτούν κι αυτές στη μάχη κατά της παχυσαρκίας; Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απάντηση είναι καταφατική.

Οι «χοντρούλες» γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, υποστηρίζει η  νέα μελέτη.

Οι αλλαγές που επέρχονται λόγω διατροφής στο μικροβίωμα του εντέρου των παχύσαρκων γατών έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τον τρόπο που επηρεάζει η διατροφή το έντερο των ανθρώπων, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό Scientific Reports.

Ως αποτέλεσμα, οι γάτες που έχουμε στα σπίτια μας μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με το ανθρώπινο μικροβίωμα και το κατά πόσον η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jenessa Weston, επίκουρη καθηγήτρια κτηνιατρικών κλινικών επιστημών στο Ohio State University, οι γάτες θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ καλό μοντέλο για να αρχίσουμε να εξετάζουμε περισσότερες θεραπείες για την παχυσαρκία στους ανθρώπους, οι οποίες θα στοχεύουν στο μικροβίωμα. Μοιράζονται, άλλωστε, το κρεβάτι και το… παγωτό μας, που σημαίνει ότι εκτίθενται στους ίδιους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές τάισαν επτά παχύσαρκες γάτες με μια αυστηρά σχεδιασμένη διατροφή για 16 εβδομάδες. Η διατροφή ξεκίνησε από ελεύθερο τάισμα με τροφή για γάτες του εμπορίου, πέρασε σε ειδική τροφή για την απώλεια βάρους και, στη συνέχεια, συνεχίστηκε με την ίδια τροφή αλλά και περιορισμό των θερμίδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου, το οποίο ονομάζεται προπιονικό οξύ, αυξήθηκε στα κόπρανα των γατών που έχαναν βάρος με την περιορισμένη σε θερμίδες διατροφή. Το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί σε άλλα θηλαστικά ότι βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και στην προστασία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Αυτή η αύξηση στο προπιονικό οξύ συσχετίστηκε με αύξηση του βακτηρίου Prevotella 9 copri του εντέρου, έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Όταν οι γάτες ακολουθούν την ειδική διατροφή που έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους, το προπιονικό οξύ αυξάνεται και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ μειώνεται στη συνέχεια όταν ξαναμπαίνουν στη δίαιτα συντήρησης. Άρα, είναι πραγματικά μια διατροφική αλλαγή», σημείωσε η Winston.

«Η έρευνα υπογραμμίζει ότι όταν περιορίζουμε τις θερμίδες σε γάτες που είναι παχύσαρκες, μπορούμε να αλλάξουμε το μικροβιακό τους οικοσύστημα – και αυτές οι αλλαγές στην κοινότητα που βλέπουμε πιθανότατα σχετίζονται με κάποια μεταβολικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η Winston.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου των κατοικίδιων γατών θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, ανέφερε η Winston.

«Τα μικρόβια που είδαμε σε αυτή τη μελέτη εμφανίζονται επίσης ξανά και ξανά σε ανθρώπινες μελέτες – και οι άνθρωποι σίγουρα δεν τρώνε τροφή για γάτες», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην «τσιμπίδα» των αρχών φαρμακείο που πωλούσε ληγμένα φάρμακα, ακόμη και για βρέφη

Ιλαρά: Συνεχίζεται η επιδημία – Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Τι να προσέχετε αν κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά, λίμνες, ποτάμια