Iatropedia

Οι γιατροί έφτασαν στο σημείο να υπερασπίζουν βασικά τους επαγγελματικά δικαιώματα

Ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στις δημόσιες δομές και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς καθώς θεωρεί ότι θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των γιατρών. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, Ευάγγελος Φραγκούλης έκανε μακροσκελή παρέμβαση για τις εξελίξεις στις ΤΟΜΥ με την οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της άποψης ότι οι προσδοκίες των γενικών γιατρών διαψεύστηκαν! Όλα καλά δηλαδή...

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού που προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών, για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Με την ανωτέρα απόφαση, θίγεται το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του ιατρού, αλλά και το δικαίωμα του ασθενή για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Η  ρύθμιση είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας καθώς περιορίζει σημαντικά τους ιατρούς από το δικαίωμα αποζημίωσής τους, για ιατρικές πράξεις, εφόσον δεν υφίσταται προηγούμενη παραπομπή από οικογενειακό ιατρό.

Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι λίγο μετά την έκδοση της παραπάνω  απόφασης (13/4/18) εκδόθηκε σε διάστημα δύο μηνών, νεότερη  τροποποιητική υπουργική απόφαση (18/6/2018),στην οποία ορίζεται ότι  «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς ιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον  ΕΟΠΥΥ, ειδικούς ιατρούς, εκτός συστήματος παραπομπών, δεν θα αποζημιώνονται. Και για την ακύρωση της απόφασης αυτής, ο ΙΣΑ πρόκειται να κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες.

Ο  ΙΣΑ έχει συγκαλέσει για το σοβαρό αυτό θέμα, έκτακτη σύσκεψη, με τα μέλη του Παθολόγους , Παιδιάτρους και Γενικούς  Ιατρούς ,προκειμένου να  συζητηθούν  οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 26/6/2018, στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία του ΙΣΑ.

Διαβάστε τι αναφέρει ο κ. Φραγκούλης:

Μικρός αριθμός συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ανταποκρίθηκαμε στη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για σύμβαση με ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς. Πολλοί από εμάς το επιλέξαμε θέλοντας να βάλουμε πλάτη στην θέσπιση επιτέλους και στην Ελλάδα ενός οργανωμένου συστήματος ΠΦΥ βασισμένου στον οικογενειακό ιατρό, προς χάρη τόσο της ειδικότητας μας, που θα αποκτούσε τη θέση που της αρμόζει και που κατέχει σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας, αλλά και του πολίτη που θα απολάμβανε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε χαμηλότερο κόστος. Και το επιλέξαμε αποδεχούμενοι μια εκ των προτέρων γνωστή μείωση της αποζημίωσης μας ανά επίσκεψη της  τάξης του 45% (από 10 ευρώ μικτά στα 5,5 ευρώ) και ένα σημαντικότατο περιορισμό των βαθμών ελευθερίας μας (επιβολή ωραρίου, συγκεκριμένος αριθμός ημερών άδειας, ραντεβού που θα κλείνονται από call center, κλπ).

Δυστυχώς οι όποιες προσδοκίες μας διαψεύστηκαν.

Το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, μνημείο προχειρότητας με λάθος (;) σε κομβικής  σημασίας θέμα- αν επιτρέπεται να λαμβάνουμε αμοιβή για ασθενείς της λίστας μας που μας επισκέπτονται εκτός του δεσμευμένου από τον ΕΟΠΥΥ καθημερινού τετράωρου, οι ομιχλώδεις και ελλείπεις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το πώς θα λειτουργεί ένας οικογενειακός ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η απουσία διορθωτικών κινήσεων, που ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως και που παραπέμπονται στις καλένδες, μας αναγκάζουν να υπαναχωρήσουμε από την πρόθεση μας να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έρθει προ των ευθυνών του προς τους ασφαλισμένους του, έστω την ύστατη στιγμή- αύριο λήγει η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων όσων «πέτυχαν» στην πρόσκληση ενδιαφέροντος…  Μάλιστα έχει ανακοινώσει πως στις 15 Ιουλίου λύονται οι μέχρι τώρα συμβάσεις του με Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους. Οι πολίτες της χώρας δυστυχώς δεν θα μπορούν να βρουν γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, καθώς άνω του 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες συμβεβλημένους, κι αυτό πριν από την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων των ΤΟΜΥ, που όσο κι αν ψάχνουν γιατρούς δεν βρίσκουν… Για να αποφευχθεί ο ορατός επερχόμενος κίνδυνος, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήματα μας και μάλιστα να δώσουν και τη σωστή απάντηση σε αυτά…

1)       Ποια η νομική ισχύς της διευκρίνησης του ΕΟΠΥΥ (από 19/6) πως «οι ιδιώτες συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί εξυπηρετούν τον εγγεγραμμένο πληθυσμό τους και δεν εισπράττουν επιπλέον αμοιβή, όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού (υπονοώντας πως επιτρέπεται να λαμβάνουν αμοιβή, όταν οι δικαιούχοι προσέρχονται εκτός του ωραρίου). Με την επισήμανση των εξαιρέσεων των περιπτώσεων που τίθενται με τους όρους 4,6 και 13 των Υποχρεώσεων της ανωτέρω σύμβασης», όταν στην ίδια τη σύμβαση που καλούμαστε να υπογράψουμε αναφέρεται ρητά και μάλιστα στην υποχρέωση 13, που η διευκρίνιση εξαιρεί, πως ο συμβεβλημένος οικογενειακός ιατρός «δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών του στους δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του και απαγορεύεται ρητά να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον αμοιβή».

2)      Τι σημαίνει «όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού» σε συνδυασμό με την υποχρέωση του που απορρέει από τη σύμβαση (υπ’ αριθμόν 13, επίσης στις εξαιρέσεις της διευκρίνησης) πως «οφείλει να εξυπηρετεί πέρα από τα προγραμματισμένα ραντεβού του και τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης του». Μήπως σημαίνει πως όποιον προσέλθει στο ιατρείο μέσα στο δηλωμένο ωράριο με οποιαδήποτε κατά τη γνώμη του έκτακτη αιτία, ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει δωρεάν (κάτι σαν τις τράπεζες, που όποιος μπει μέχρι να κλείσουν οι πόρτες εξυπηρετείται…);

Πως θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, όταν τα ραντεβού θα είναι δεσμευμένα από τακτικά περιστατικά; Τα τακτικά περιστατικά θα καθυστερούν; Ποιος θα λύνει τις διενέξεις μεταξύ ασθενών, αλλά και μεταξύ γιατρού- ασθενούς; Γιατί δεν επιλέγεται η λύση που είχαμε προτείνει των slots στο ημερήσιο πρόγραμμα για ραντεβού που θα κλείνονται αυθημερόν από ασθενείς με έκτακτα προβλήματα;

3)      Πως είναι δυνατόν κάποιος να αναμένει από τους ιατρούς που αμείβονται με ψιχία να πραγματοποιούν, με ιδία μέσα, κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς οι οποίες  «δεν αποζημιώνονται με επιπλέον ποσό από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πραγματοποιούνται και εκτός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρείου του» (εξαίρεση υπ.αριθμ. 6 της διευκρίνησης)…

4)      Τι σημαίνει «Οι ημέρες μη παροχής υπηρεσιών σε δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν μπορούν να ξεπερνούν τις είκοσι (20) σε ετήσια βάση»; Αυτές περιλαμβάνουν και τις επίσημες αργίες του κράτους; Γιατί δεν είναι όσες οι ημέρες άδειας όλων των εργαζόμενων; Δεν κινδυνεύουν αυτοί από burn-out; Γιατί δεν προβλέπονται και για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς ημέρες επιστημονικής άδειας, όπως προβλέπονται 15 ημέρες για τους οικογενειακούς ιατρούς των ΤΟΜΥ;

5)      Πως θα κλείνονται τα ραντεβού τελικά; Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ; Θα υπάρχει και κάποιο call center για τους μη εξοικειωμένους με τους Η/Υ (ηλικιωμένους, κ.α.). Μήπως τελικά η καλύτερη λύση θα είναι η επιστροφή στο παρελθόν… με τη δωρεάν επίσκεψη να κερδίζουν οι 16 πρώτοι που θα στήνονται μπροστά στην πόρτα του ιατρείου από τις πρώτες πρωινές ώρες;

6)      Τα ραντεβού θα κλείνονται ανά 15 λεπτά, όπως και στις ΤΟΜΥ ή θα υπάρξει και σε αυτό το τομέα κάποια ευχάριστη έκπληξη;

7)      Ποιος θα απαντά τα δεκάδες τηλεφωνήματα των ασφαλισμένων… Φυσικά το budget δεν επαρκεί για γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη…

Αν οι σωστές  απαντήσεις στα ερωτηματικά αυτά που βασανίζουν τους γιατρούς δεν έρθουν και δεν θα έρθουν όπως φαίνεται μέχρι και αύριο, είμαστε υποχρεωμένοι, για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας και με το αίσθημα της ευθύνης μας προς τους ασθενείς μας να βαρύνει, να αρνηθούμε την υπογραφή των συμβάσεων και να την παραπέμψουμε και εμείς στα καλένδες, όταν και αν έρθουν βελτιώσεις στους όρους.