Iatropedia

Οι ηλικιωμένοι που πέφτουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, διαπιστώνει νέα έρευνα

Senior couple smiling while walking on path in park

Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν ότι μεταξύ των ηλικιωμένων που υπέστησαν κάποιον τραυματισμό λόγω ατυχήματος, εκείνοι που είχαν πέσει είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν στη συνέχεια με Αλτσχάιμερ και συναφείς τύπους άνοιας.

Περισσότεροι από δεκατέσσερα εκατομμύρια ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ, ή σε ποσοστό ένας στους τέσσερις, αναφέρουν πτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ενώ οι πτώσεις αποτελούν την κύρια αιτία τραυματισμού των ηλικιωμένων. Οι τραυματισμοί μπορεί να έχουν μακροχρόνιες ή μόνιμες συνέπειες, επηρεάζοντας τη λειτουργική κατάσταση ενός ανθρώπου και περιορίζοντας την ανεξαρτησία του. Στη χειρότερη περίπτωση, μάλιστα, μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο.

Οι τραυματισμοί από πτώση, επίσης, μπορεί να επηρεάσουν και τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, καθώς η απώλεια κινητικών λειτουργιών είναι συχνά πρόδρομος γνωστικής παρακμής, η οποία μπορεί επίσης, με τη σειρά της, να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης, σε ένα φαύλο κύκλο όπου η μία απώλεια τροφοδοτεί την άλλη. Ωστόσο, η γνωστική υγεία δεν λαμβάνεται στενά υπόψη στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των πτώσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την υπηρεσία Fee-For-Service του Medicare από την περίοδο 2014-2015, τα οποία περιλάμβαναν 2.453.655 ενήλικες ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν τραυματιστεί από ατύχημα, καθώς και δεδομένα παρακολούθησης για ένα έτος μετά την αρχική πτώση. Διαπίστωσαν ότι για τους μισούς ασθενείς ο τραυματισμός οφειλόταν σε πτώση και ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια μέσα στο δωδεκάμηνο μετά τον τραυματισμό τους τους.

«Η σχέση μεταξύ των πτώσεων και της άνοιας φαίνεται να είναι αμφίδρομη», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Molly Jarman, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Χειρουργικής και Δημόσιας Υγείας στο Brigham.

«Η γνωστική έκπτωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πτώσεων, αλλά και τα τραύματα από τις πτώσεις αυτές μπορούν και αυτά να επιταχύνουν την εξέλιξη της άνοιας και να κάνουν πιο πιθανή τη διάγνωση στην πορεία. Έτσι, οι πτώσεις ενδέχεται να μπορούν να εκληφθούν ως πρόδρομα γεγονότα που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα που χρειάζονται περαιτέρω γνωστικό έλεγχο», επισήμανε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο JAMA Network Open.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαραίτητο να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Γιατί έχω ξηρό δέρμα: 10 λόγοι και πως να το αντιμετωπίσετε

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και κίνδυνος από την υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα