Iatropedia

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τις γυναίκες και πως να τους αποφύγετε

Πώς διαφέρουν οι ανάγκες των διακοπών στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες; Έχουν οι γυναίκες ιδιαίτερες ανάγκες και ευαισθησίες; Πρέπει να προσέξουν περισσότερο ορισμένα θέματα την καλοκαιρινή περίοδο;

Το τι και γιατί πρέπει να προσέχουν στις καλοκαιρινές διακοπές οι γυναίκες αναλύει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom:

Αφυδάτωση: Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι το θέμα της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Καθώς αυξάνεται η διαπνοή του σώματος, αυξάνεται και ο ιδρώτας με τον οποίον γίνεται εξάτμιση νερού που προέρχεται από το εσωτερικό του οργανισμού και, ως εκ τούτου, χρειάζεται περισσότερη και τακτική αναπλήρωση νερού. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι το καλοκαίρι που χάνουμε περισσότερο νερό πρέπει να πίνουμε και περισσότερο. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι γυναίκες, όμως, έχουν και την περίοδο, που είναι άλλη μία πτυχή απώλειας υγρών από τον οργανισμό. Σε περίπτωση έντονης ζέστης, η απώλεια ύδατος στον άντρα είναι μόνο από τον ιδρώτα και τη διαπνοή του σώματος, ενώ στη γυναίκα προστίθεται και η απώλεια υγρών, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Είναι λογικό, ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, μέσα στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτέμβριου, θα εμφανιστούν τέσσερις τουλάχιστον περίοδοι, δηλαδή τέσσερις φάσεις όπου η γυναίκα ενσυνείδητα θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη νερού, διότι στις φάσεις αυτές ο κίνδυνος από αφυδάτωση στις ζεστές χώρες και σε περίπτωση καύσωνα είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες που έχουν περίοδο.

Δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου: Η περίπτωση αυτή αναφέρεται στην ανώμαλη περίοδο που έχουν οι γυναίκες στο μεταβατικό στάδιο από την αναπαραγωγική ηλικία προς την εμμηνόπαυση, το οποίο ονομάζεται κλιμακτήριος. Σε κάποιο ποσοστό από τις γυναίκες αυτές που βρίσκονται στην κλιμακτήριο, θα επέλθουν οι λεγόμενες δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου, όπου έχουμε ανώμαλη περίοδο, πολλές φορές και αιμορραγίες. Στην περίπτωση αυτή ο συνδυασμός με καύσωνα ή με μεγάλη ζέστη αυξάνει κατά πολύ την απώλεια υγρών και, ως εκ τούτου, την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσληψής τους.

Ταχυπαλμίες, αρρυθμίες: Είναι γεγονός, ότι, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες έχουν περισσότερες σφύξεις από τους άντρες. Κατά τη διάρκεια της υπερβολικής ζέστης, οι παλμοί και των αντρών και των γυναικών έχουν αυξητική τάση, λόγω του ότι αυξάνεται η ταχύτητα κυκλοφορίας του αίματος και με τον τρόπο αυτόν έχουμε περισσότερη απώλεια θερμότητας, κάτι που μας χρησιμεύει πολύ για να αποφύγουμε την θερμοπληξία. Οι γυναίκες λοιπόν, οι οποίες από μόνες τους έχουν μια σχετική ταχυπαλμία, στην περίπτωση έντονης ζέστης, ακόμα και σε περίπτωση που προηγείται της θερμοπληξίας, μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση καρδιακών παλμών, ακόμα και αρρυθμίες. Ίσως η ψύξη του σώματος, να το εμποδίσει αυτό.

Χαμηλή πίεση: Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ζέστης, είναι και η υπόταση, δηλαδή η χαμηλή πίεση. Γενικά οι γυναίκες παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους άνδρες. Σε περίπτωση έντονης ζέστης, όπου το σώμα θα παρουσιάσει αγγειοδιαστολή, προκειμένου να διαχυθεί θερμότητα στο περιβάλλον, θα πέσει και η πίεση του ατόμου λόγω της αγγειοδιαστολής. Εάν το άτομο έχει χαμηλή πίεση, η επιπλέον πτώση της λόγω της αγγειοδιαστολής, μπορεί να προκαλέσει διάφορα φαινόμενα, όπως λιποθυμικά επεισόδια.

Τέλος, πολύ γνωστό είναι το αίσθημα ζέστης που έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην φάση της προ-εμμηνόπαυσης, δηλαδή της κλιμακτηρίου, το οποίο συνήθως το περιγράφουμε ως εξάψεις. Οι εξάψεις είναι ένα αίσθημα ζέστης κυρίως στο πρόσωπο αλλά και σε όλο το σώμα, που προέρχεται από αγγειοκινητικά και ορμονικά φαινόμενα και αιτίες. Κατά τη φάση αυτή, η γυναίκα ζεσταίνεται έστω και αν είναι μέσα σε κρύο περιβάλλον, ακόμη και αν είναι ελαφρά ντυμένη. Γίνεται λοιπόν πολύ εύκολα κατανοητό, πόσο δύσκολη είναι η φάση αυτή των εξάψεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου ζεσταίνονται όλοι οι άνθρωποι, πόσο μάλλον οι γυναίκες που έχουν εξάψεις.

Εάν είμαστε με μία γυναίκα, που είναι στη φάση της κλιμακτηρίου, θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον δροσερό, να ενυδατώνεται αρκετά, και να μην εκτίθεται για πολλή ώρα στον έντονο ήλιο, προς αποφυγή φαινομένων θερμοπληξίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευαισθησία ως προς το συνάνθρωπο μας που μπορεί να είναι πιο ευάλωτος το καλοκαίρι. Η ενσυναίσθηση και η αγάπη προς αυτόν, καθώς και σεβασμός, μας βοηθάει όλους να ζήσουμε καλύτερα, με αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη» καταλήγει ο κ. Γκικόντες.