Οι λίστες χειρουργείου δημιουργούν νέα προβλήματα σε ασθενείς και γιατρούς
Η καταγγελία είναι συγκεκριμένη, από συγκεκριμένο ειδικευόμενο γιατρό σε νοσοκομείο της περιφέρειας και διασταυρωμένη από άλλους σε διαφορετικό νοσοκομείο. Όταν ο διευθυντής δυσκολεύεται να βάλει τα «πελατάκια» του στο χειρουργείο, σταματά σχεδόν τα «εκπαιδευτικά χειρουργεία» και μπαίνει στην αίθουσα να κάνει την δουλειά του τις ημέρες που έχει «τραπέζι» στην διάθεσή του, με τους «κολλητούς» του επιμελητές ή ειδικευόμενους- προστατευόμενους.
Πως να συμπληρώσει ένας άλλος ειδικευόμενος τον αριθμό με τα απαραίτητα χειρουργεία ώστε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να μπορέσει να δώσει εξετάσεις λήψης ειδικότητας;
Το πρόβλημα επιτείνεται από το φοβερό φαινόμενο των κλειστών χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι λόγω της υποστελέχωσης, παραμένει ανενεργό το 30% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Τα οποία χειρουργεία αν είχαν προσωπικό και τα χρησιμοποιούσαν, δεν θα χρειαζόταν καμία λίστα. Ο κόσμος θα εξυπηρετείτο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, χειρουργοί ειδικοτήτων που κάνουν «ψυχρά χειρουργεία», δηλαδή επεμβάσεις για την αποκατάσταση κάποιας δεξιότητας του ασθενούς και όχι για την αποκατάσταση μιας βλάβης που βάζει σε κίνδυνο την ζωή, λένε ότι έχουν λίστες με υποψήφιους ασθενείς από το 2016… Δηλαδή οφθαλμίατροι και ορθοπεδικοί καλούνται να βάλουν σε σειρά προτεραιότητας 50 και 60 ασθενείς που περιμένουν πχ για επέμβαση καταρράκτη στα μάτια ή αρθροπλαστικής στο ισχίο ή το γόνατο.
Το Iatropedia επικοινώνησε για το ρεπορτάζ αυτό και με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ηλία Σιώρα για να ρωτήσει αν έχουν πέσει στην αντίληψή του τα προβλήματα αυτά. Και μας επιβεβαίωσε ότι είναι αληθή όλα σχολιάζοντας μάλιστα ότι «αν συμβαίνουν τώρα αυτά, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ισχύσει κανονικά ο θεσμός της λίστας χειρουργείου;».