Οι πρόωροι θάνατοι μπορούν να μειωθούν στο μισό: Τα βήματα που απαιτούνται

  • Ρούλα Τσουλέα
πρόωροι θάνατοι
Τι αναφέρει η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet σε νέα έκθεση που συνέταξαν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Οι πρόωροι θάνατοι μπορούν να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2050, εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα απαιτούμενα μέτρα, σύμφωνα με νέα, σημαντική έκθεση της κορυφαίας ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία και συνέταξε έναν «οδικό χάρτη». Αν το εφαρμόσουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός, αναφέρουν.

Την έκθεση υπογράφει η Επιτροπή για την Επένδυση στην Υγεία του Lancet. Παρουσιάζεται στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας (WHS) που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, πρόωροι θάνατοι είναι εκείνοι που συμβαίνουν στις ηλικίες κάτω των 70 ετών. Η μείωσή τους είναι εφικτή με στοχευμένες επενδύσεις στην υγεία, όπως:

  • Η επέκταση των παιδικών εμβολιασμών
  • Η χαμηλού κόστους πρόληψη και θεραπεία για τις συχνές αλλά τροποποιήσιμες αιτίες θανάτου
  • Η αύξηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις 15 ασθένειες και προβλήματα που προκαλούν τους περισσότερους πρόωρους θανάτους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Λοιμώδεις νόσοι (π.χ. φυματίωση, αναπνευστικές λοιμώξεις)
  • Μη μεταδοτικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα)
  • Συμβάματα όπως ατυχήματα και αυτοκτονίες

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος, στη μείωση της θνησιμότητας από τις προαναφερθείσες αιτίες.

Αυξημένη φορολόγηση

Στη μείωση αυτή συνέβαλλαν σημαντικά τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον συνηθειών όπως το κάπνισμα, προσθέτουν. Οι πρόωροι θάνατοι μπορούν να μειωθούν ακόμα περισσότερο με τη συνέχιση και επέκταση τέτοιου είδους μέτρων, όπως η αυξημένη φορολόγηση των προϊόντων καπνού, των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και των ορυκτών καυσίμων.

Η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει τις ασθένειες και τους θανάτους που αυτά προκαλούν. Θα αυξήσει επίσης τα έσοδα που μπορούν να επενδυθούν στα συστήματα υγείας.

Μακράν η πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση της φορολόγησης του καπνού, τονίζει η Επιτροπή.

Εάν οι παραπάνω στόχοι επιτευχθούν, εκτιμάται ότι ένα άτομο που θα γεννηθεί το 2050 θα έχει μόλις 15% πιθανότητες να πεθάνει πριν από την ηλικία των 70 ετών. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό για όσους γεννήθηκαν το 2019 είναι 31%.

Σύμφωνα με την έκθεση, ήδη 37 χώρες του κόσμου βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν αυτό το ορόσημο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται επτά από τα πολυπληθέστερα κράτη του κόσμου. Οι χώρες αυτές έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 1970 μέχρι το 2019.

Φωτογραφία: iStock

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ