Iatropedia

Οι προτάσεις του ΙΣΠ για τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ και τη μείωση της αναμονής στις εφημερίες

Doctors and patients consulting and diagnostic examining sit and talk. At the table near the window in the hospital medicine concept

Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) σχετικά με τον νέο σύστημα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με ανακοίνωσή της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γνωστοποίησε την αλλαγή του τρόπου των ραντεβού για επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, καθώς και της αποζημίωσής τους, από 1η Ιανουαρίου. Με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου έως την 1η Φεβρουαρίου 2025.

«Ατυχή και επιφανειακή» χαρακτηρίζει ο ΙΣΠ την ενέργεια του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς νέα διαδικασία για τον καθορισμό ιατρικών ραντεβού, αλλά και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με ισχύ από την Πρωτοχρονιά.

«Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για αναβολή του μέτρου έως την 1η Φεβρουαρίου 2025 κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση αφού δίνει ένα μικρό περιθώριο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, δηλαδή γιατρών και ασφαλισμένων, ωστόσο, απαιτείται διάλογος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα, κοινώς αποδεκτή και ρεαλιστική διαδικασία», αναφέρει.

Ο ΙΣΠ καλεί το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τις προτάσεις που διατυπώνονται και να αναγνωρίσει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, ώστε:

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης, έθεσε επιπλέον και μια πτυχή που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση που προωθείται:

«Με βάση τις μεταβολές που κυοφορούνται, αλλά και για την διαπιστωμένη επιβάρυνση των νοσοκομειακών εφημεριών στις 1η και 2η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) Αττικής, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς επαναλαμβάνει την πρόταση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξυπηρετούνται περιστατικά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (παθολογικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, κλπ.). Με τον τρόπο αυτό, τα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν επιβοηθητικά προς τα νοσοκομεία, αφού υπάρξει αποφόρτιση από απλά περιστατικά και φυσικά μείωση του χρόνου αναμονής», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock