ΟΗΕ: Ανησυχία για επιδημία πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά το πρώτο κρούσμα

  • Ρούλα Τσουλέα
πολιομυελίτιδα
Τις ανησυχίες των ειδικών εντείνει το γεγονός ότι ο ιός που προκαλεί πολιομυελίτιδα έχει μεταλλαχθεί.

Ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένα βρέφος ηλικίας 10 μηνών διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα Δευτέρα ότι η Γάζα είναι μία δυνητικά επικίνδυνη ενδημική περιοχή. Και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας αληθινής καταστροφής μεταξύ των κατοίκων της, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τις ανησυχίες των ειδικών εντείνει το γεγονός ότι ο ιός που προκαλεί πολιομυελίτιδα έχει μεταλλαχθεί. Έχει αναπτύξει μία ισχυρότερη εκδοχή, ικανή να προκαλέσει παράλυση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η μετάλλαξή του συμπίπτει χρονικά με την παγκόσμια μείωση των εμβολιασμών των παιδιών.

Ο ελλιπής ή απόντας εμβολιασμός δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την διασπορά του ιού.

Η UNICEF επιβεβαίωσε ότι η υγειονομική κατάσταση έχει γίνει καταστροφική στη Γάζα. Το κρούσμα της πολιομυελίτιδας είναι το πρώτο στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια. Η ανίχνευσή του αποτελεί ένδειξη του πόσο χαοτική, επικίνδυνη και απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν περίπου 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Γάζα, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τη διασπορά του ιού. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται συνωστισμένοι σε ανθυγιεινούς καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Επιπλέον, ακατέργαστα λύματα ρέουν ανεμπόδιστα ανάμεσα στις σκηνές.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, το 70% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Περίπου  340.000 τόνοι στερεών αποβλήτων έχουν συσσωρευτεί σε ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από ertnews

Φωτογραφία: iStock