ΟΗΕ: Μια γυναίκα νεκρή κάθε 10 λεπτά στον κόσμο από το χέρι του συντρόφου ή στενού συγγενή της

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκες
Θλιβερές διαπιστώσεις από έκθεση για τις γυναικοκτονίες του 2023 που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ογδόντα πέντε χιλιάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια δολοφονήθηκαν εκ προθέσεως σε όλο τον κόσμο το 2023, στην πλειονότητα των περιπτώσεων από οικεία τους πρόσωπα, αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το 60% αυτών των δολοφονιών (οι 51.100) εκτελέστηκαν από τον ερωτικό σύντροφο ή στενό συγγενή τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι καθημερινά 140 γυναίκες και κορίτσια πεθαίνουν από το χέρι αυτών των ανθρώπων που έβλεπαν καθημερινά. Αντιστοιχούν σε 1 θύμα κάθε 10 λεπτά της ώρας.

Την έκθεση για τις γυναικοκτονίες του 2023 συνέταξαν το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) και η υπηρεσία ΟΗΕ Γυναίκες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί την πιο εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτοχρόνως αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας εναντίον τους. Συχνά, όμως, αποτελεί την κατάληξη προγενέστερων μορφών βίας που διαπράττονται εναντίον τους μέσα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, το 2023 η Αφρική κατέγραψε τα περισσότερα περιστατικά γυναικοκτονιών στον κόσμο. Ακολουθεί η αμερικανική ήπειρος και η Ωκεανία.

Ειδικότερα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι 21.700 γυναίκες και κορίτσια στην Αφρική δολοφονήθηκαν το 2023 από τον σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους. Αντιστοιχούν σε 2,9 θύματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθεί η Αμερική με 1,6 θύματα ανά 100.000 κατοίκους. Έπεται η Ωκεανία με 1,5 θύμα ανά 100.000 κατοίκους. Τα περιστατικά είναι σημαντικά λιγότερα σε Ασία και Ευρώπη, με 0,8 και 0,6 θύματα ανά 100.000 κατοίκους, αντιστοίχως.

Κυρίως οι σύντροφοι στη Δύση

Σε Ευρώπη και Αμερική δολοφονήθηκαν 2.300 και 8.300 γυναίκες αντιστοίχως. Οι περισσότερες που δολοφονήθηκαν στο οικιακό περιβάλλον, ήταν θύματα του ερωτικού συντρόφου τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 64% και 58%. Στις υπόλοιπες ηπείρους οι κύριοι ένοχοι (59% των περιστατικών) ήταν στενοί συγγενείς των θυμάτων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή (25 Νοεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υφίσταντο σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για ορισμένες χώρες. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι πολλές δολοφονίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν λαμβάνονταν άμεσα, αυστηρά μέτρα.

Αυτό συνέβη λ.χ. σε Γαλλία, Νότιο Αφρική και Κολομβία, όπου ποσοστό 22% έως 37% των δολοφονημένων γυναικών είχαν καταγγείλει τους συντρόφους τους για βία.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι έξι στις δέκα γυναίκες που δολοφονούνται, πέφτουν θύματα στο οικιακό περιβάλλον τους. Από τους άνδρες που δολοφονούνται, λιγότερο από το 12% χάνουν τη ζωή τους στο οικιακό περιβάλλον.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να αποτραπεί. Χρειαζόμαστε ισχυρή νομοθεσία, βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, περισσότερη κυβερνητική λογοδοσία, κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αυξημένη χρηματοδότηση των οργανισμών για τα δικαιώματα της γυναίκας», δήλωσε η κυρία Sima Bahous, εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες.

Φωτογραφία: iStock