Πλήθος αδέσποτων μέχρι και στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, άθλια κατάσταση του εξοπλισμού, κλοπές σε συνδυασμό με τις σπασμωδικές κινήσεις του διοικητή να κλείσει όλες τις εισόδους και έτσι να αφαιρεθεί – έστω και προσωρινά – η άδεια πυροπροστασίας, μεγάλη λίστα αναμονής για χειρουργεία ή μαστογραφίες, άθλιες συνθήκες υγιεινής και πολλά άλλα τα προβλήματα.
Τα έχει βάλει με τους συνδικαλιστές
Αλλά ο διοικητής αντί να ασχοληθεί με την επίλυσή τους έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» προς συνδικαλιστές. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός πώς αξιολογήθηκε ο διοικητής του ΠΓΝΠ, με ποιον τρόπο ενοικιάστηκαν τα καταστήματα εντός του ΠΓΝΠ, γιατί δεν απαντώνται οι ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη βουλή για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, εάν είναι νόμιμη και ηθική η εμπλοκή του διοικητή με τα συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τον εξωθεσμικό ρόλο διοικητικών στελεχών.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Κρίνεται η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών επαρκής;
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη Δυτική και Νότια Ελλάδα δεδομένου ότι καλύπτει την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Είναι μία από τις κορυφαίες νοσηλευτικές μονάδες με δυναμική 800 κλινών που προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
Εξαιτίας του σημαντικού έργου που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το ΠΓΝΠ θα περίμενε κανείς να λειτουργεί άρτια. Αντίθετα, το εν λόγω νοσοκομείο έχει απασχολήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια αρκετές φορές τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και σε πανελλαδικό επίπεδο έχει καταχωρηθεί με αρνητικό πρόσημο κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει. Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν έχει δώσει απαντήσεις και αυτό εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με καταγγελίες, μέχρι και στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου υπάρχουν πολλά αδέσποτα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Επίσης, ο εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι σε άθλια κατάσταση αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε σεντόνια, στρώματα ή σε βασικά αναλώσιμα καθώς και μη αποδοτική λειτουργία των κλιματιστικών κατά τους θερινούς μήνες, των οποίων η προμήθεια πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου. Επιπλέον, εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση του διοικητή προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα κλοπών όπου αποφάσισε το κλείσιμο όλων των εισόδων στο νοσοκομείο με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των ασθενών και των συνοδών τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – απόφαση για την οποία αφαιρέθηκε, έστω και προσωρινά, η άδεια πυροπροστασίας του νοσοκομείου από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. Μάλιστα παρά τις σχετικές συστάσεις η διοίκηση επέμεινε στις αποφάσεις της γεγονός που καταγράφηκε σε δημόσια συνέντευξη.
Ελλείψεις
Ακόμη, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται στη μεγάλη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο ή για μία μαστογραφία ή ακόμη και μεταφορές στην Αθήνα αφού έκλεισε η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Και ο διοικητής δήλωνε δημόσια ότι η διοίκηση απομάκρυνε τον υπεύθυνο γιατρό χωρίς να «λογαριάζει» το κόστος για την τοπική κοινωνία. Επίσης, δεν ήταν και λίγα τα δημοσιεύματα αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε μέρη του νοσοκομείου όπως για παράδειγμα στην αίθουσα αναμονής για χημειοθεραπείες.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το ΠΓΝΠ λειτουργεί στον «αυτόματο» με άγνωστο προορισμό, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται και καταγγελίες για αποφάσεις της διοίκησης που έχουν φτάσει το προσωπικό στα όρια του. Ενδεικτικά αναφέρονται αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου όπου καλύπτονται έξοδα της διοίκησης (γραφική ύλη κ.α.) όταν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Παρατυπίες και παραβάσεις
Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες και για στελέχη του νοσοκομείου που λειτουργούν κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού του νοσοκομείου, του σχετικού οργανογράμματος αλλά και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Σοβαρά ερωτηματικά έχει εγείρει και η ενοικίαση των καταστημάτων εντός του νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο υπογράφηκαν οι συμβάσεις καθώς και το σχετικό αντίτιμο που θα πρέπει να αποδίδεται.
Ο διοικητής του νοσοκομείου όμως αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και την εξασφάλιση κονδυλίων, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» προς συνδικαλιστές, παρεμβαίνοντας καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, επαναφέροντας ποινές του μακρινού παρελθόντος. Τα παραπάνω περιστατικά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων σε Πανελλαδικό επίπεδο και να συνυπολογιστεί σε αυτήν και η εικόνα που έχει αποκτήσει η τοπική κοινωνία.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Πώς αξιολογήθηκε ο διοικητής του ΠΓΝΠ; Θα υπάρξουν εξελίξεις αντικατάστασής του δεδομένης της αδυναμίας διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην υγεία των πολιτών της περιοχής;
2. Με ποιο τρόπο ενοικιάστηκαν τα καταστήματα εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών; Ποιο είναι το σχετικό αντίτιμο; Παρακαλούμε να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.
3. Για ποιο λόγο παραμένουν αναπάντητες πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το ΠΓΝΠ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου;
4. Είναι νόμιμη και ηθική η εμπλοκή του διοικητή με τα συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου, όπως οι καταγγελίες αναφέρουν;
5. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τον εξωθεσμικό ρόλο διοικητικών στελεχών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας