Όλο και πιο απειλητική για την Ευρώπη η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά
Σκοπός να αποφευχθούν 27.000 θάνατοι το χρόνο στην ΕΕ και βέβαια μέσω της μη νόσησης και επιβίωσης των ανθρώπων αυτών να εξοικονομηθούν ετησίως 1,4 δισ. ευρώ στην Ένωση. Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη σύνοδο των υπουργών Υγείας η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ρουμανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε ανθεκτικά μικρόβια.
Η παρακολούθηση της χορήγησης των αντιβιοτικών, η επανεξέταση και η αλλαγή των συνταγών όταν κρίνεται απαραίτητο μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών και την αντίσταση των μικροβίων σε αυτά ενώ το ίδιο επιτυγχάνεται και με την διάθεση περισσότερων πόρων για καλύτερη υγιεινή στα νοσοκομεία.
Όπως εκτιμάται, μία στις πέντε λοιμώξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία, το ποσοστό ανέρχεται στο 40%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά δεύτερης και τρίτης γενιάς αναμένεται να αυξηθεί αντίστοιχα κατά 72% και πάνω από 50% ως το 2030.
Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ανησυχητικό ενδεχόμενο καθώς σημαίνει ότι εξαντλούμε τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Όταν τα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, καθίσταται αδύνατη η θεραπεία των μολυσμένων ασθενών.
Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, εξαιτίας βραδύτερης αποκατάστασης, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.