Iatropedia

Ολοκληρώθηκε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας

optics shop glasses

Στο επίκεντρο του βρέθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες, τα προβλήματα του κλάδου και η εκπαίδευση.

Οι προηγμένες τεχνολογίες και μέθοδοι στον τομέα της Οπτικής και της Οπτομετρίας συζητήθηκαν στο 12ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

Στο επίκεντρο του βρέθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες, νέες μεθοδολογίες, τα προβλήματα του κλάδου, η εκπαίδευση και οι επιπτώσεις νοσημάτων (όπως ο διαβήτης) στην όραση. Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της συνεχούς ενημέρωσης των επαγγελματιών και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, ώστε να διατηρούν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν, μεταξύ άλλων, ειδικοί οφθαλμικοί φακοί για τον περιορισμό της ανάπτυξης της μυωπίας στα παιδιά. Παρουσιάσθηκαν επίσης φακοί από νέα υλικά που διασφαλίζουν σωστή και άνετη όραση στους χρήστες.

Στο πλαίσιό του συζητήθηκε εκτενώς το πώς το υπό σύσταση Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου με την ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης και τη συνεχή ενημέρωση των οπτικών-οπτομετρών σε επιστημονικά και κλαδικά θέματα.

Η  συνεργασία του ΝΠΔΔ με τον Τομέα Οπτικής & Οπτομετρίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα μπορούσε να αναδείξει το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη ως μία δυναμική και αξιοζήλευτη επιλογή.

Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που παρέχει, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ΠΕΟΟ, αναμένεται να ενισχύσει εκ νέου τον κλάδο με αποφοίτους.  Η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία για τη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης. Επιπλέον η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στον Τομέα θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου.

Ο Τομέας Οπτικής & Οπτομετρίας είναι ο πρώτος σε απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η τεχνολογική πρόοδος εξελίσσει συνεχώς προϊόντα, ενώ η έρευνα διευρύνει τους ορίζοντες με νέες εφαρμογές.

Εξελίξεις στους φακούς

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά το συνέδριο στις εξελίξεις στους φακούς επαφής. Παρουσιάσθηκαν καινοτόμοι σχεδιασμοί που προσαρμόζονται καλύτερα στις προκλήσεις του συγχρόνου τρόπου ζωή και του εργασιακού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι ομιλητές με θέμα την διόρθωση με φακούς επαφής κάλυψαν το πεδίο έρευνας και εφαρμογής των πρόσφατων εξελίξεων σε νέους σχεδιασμούς πολυεστιακών και τορικών φακών επαφής, καινοτομίες στον τομέα των υλικών που χρησιμοποιούνται  για την κατασκευή τους (π.χ. σιλικόνης, υδρογέλης, υπερυδρογέλης) κ.λπ.

Παρουσιάστηκαν επίσης εξελίξεις στους πολυεστιακούς οφθαλμικούς φακούς σε υλικά και σχεδιασμούς.

Ολόκληρη ενότητα των εργασιών του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις νεότερες προσεγγίσεις που αφορούν στη διαχείριση της παιδικής μυωπίας, η οποία  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης αργότερα στη ζωή.

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης και της τακτικής παρακολούθησης τονίστηκε ως κλειδί για την αποτελεσματική διαχείρισή της. Δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση εξειδικευμένων οφθαλμικών φακών και άλλων μεθόδων,  με δομή που ενθαρρύνει την επιβράδυνση της μυωπίας, μειώνοντας την επιμήκυνση του οφθαλμικού βολβού.

Μελέτες δείχνουν τη σημαντική επίδραση αυτών των φακών στη μείωση της εξέλιξης της μυωπίας στα παιδιά, προσφέροντας ελπίδα για καλύτερη διαχείριση του προβλήματος στο μέλλον.

Στο συνέδριο έγινε επίσης αναφορά στην ιστορία του επαγγέλματος του οπτικού-οπτομέτρη, στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας για το μέλλον της Οπτικής-Οπτομετρίας στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν με φυσική παρουσία περισσότεροι από 155 επαγγελματίες του τομέα. Επιπλέον ξεπέρασαν τους 600 εκείνοι που το παρακολούθησαν διαδικτυακά.

Το συνέδριο γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, υπογραμμίζοντας το διαρκές καθήκον της για την προώθηση της γνώσης, των τεχνολογικών καινοτομιών και της επαγγελματικής ανάπτυξης.

Φωτογραφία: iStock