Iatropedia

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι γνωρίζουμε για τον μολυσμένο Σηκουάνα και τους κινδύνους που κρύβει

Paris

Η κολύμβηση στον ποταμό Σηκουάνα θεωρείται απαγορευμένη λόγω μόλυνσης πάνω από 100 χρόνια τώρα

Στο θέμα της μόλυνσης του Σηκουάνα, που απασχολεί λόγω Ολυμπιακών Αγώνων ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται το πρακτορείο Associated Press, δίνοντας μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην «Πόλη του Φωτός».

Όπως αναφέρει το AP, η κολύμβηση στον ποταμό Σηκουάνα θεωρείται απαγορευμένη λόγω μόλυνσης πάνω από 100 χρόνια τώρα. Για να γίνουν, όμως, αθλήματα στον ποταμό, το Παρίσι έδωσε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να τον καθαρίσει.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την ποιότητα του νερού, καθώς οι αθλητές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους αν βουτήξουν σε ένα ποτάμι με επίπεδα κολοβακτηρίων (E.coli) και άλλων βακτηρίων πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.

Γιατί ο Σηκουάνας είναι τόσο βρόμικος;

Το Παρίσι, όπως και πολλές παλιές πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχει ένα σύστημα αποχέτευσης που συγκεντρώνει τόσο τα λύματα όσο και το νερό της βροχής στους ίδιους αγωγούς. Έτσι, όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες ή παρατεταμένες, οι αγωγοί μπορεί να υπερχειλίσουν με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στον ποταμό ακατέργαστα λύματα που, σε διαφορετικές συνθήκες, θα κατευθύνονταν σε μονάδες επεξεργασίας.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εισέρχονται στο νερό βακτήρια, ιοί ή παράσιτα, λέει η δρ Nicole Iovine, λοιμωξιολόγος στο University of Florida Health στο Gainesville. Και δεν είναι μόνο από ανθρώπινα απόβλητα, αλλά και ζώα, π.χ. τρωκτικά, που μπορεί να καταλήξουν στον Σηκουάνα, προσθέτει.

Τι έκανε το Παρίσι για να καθαρίσει ο Σηκουάνας;

Για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι κατασκεύασε μια γιγαντιαία λεκάνη για να συγκεντρώνει το πλεονάζον νερό της βροχής και να εμποδίζει τη ροή λυμάτων στον ποταμό, ανακαίνισε το σύστημα αποχέτευσης και αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού.

Δεν μπορεί, όμως, να ελέγξει τον καιρό και τη βροχή που εξακολουθεί να πλημμυρίζει το σύστημα.

Τι είδους μικρόβια υπάρχουν στο ποτάμι;

Οι έλεγχοι ποιότητας του νερού τον Ιούνιο αποκάλυψαν μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων E.coli, αν και τα αποτελέσματα στις αρχές Ιουλίου έδειξαν βελτίωση. Τα περισσότερα στελέχη E.coli δεν είναι επιβλαβή, είπε ο Iovine, αλλά οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να υποδηλώνουν υψηλή επικινδυνότητα.

Μια ομάδα παρακολούθησης κάνει καθημερινούς ελέγχους σε τέσσερα σημεία για E.coli καθώς και εντερόκοκκους, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία κοπράνων και επικίνδυνων μικροβίων.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου έχει κρίνει ότι επίπεδα E.coli πάνω ​​από τις 900 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά 100 χιλιοστόλιτρα δεν είναι ασφαλή.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι «μαγικός», σύμφωνα με την Iovine, και οι αξιωματούχοι πιθανότατα λαμβάνουν υπόψη κι άλλους παράγοντες, όπως ο καιρός, όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ποιότητα του νερού.

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια και να μειώσουν τα επίπεδα.

Τι συμβαίνει όταν κολυμπάει κανείς σε μολυσμένα νερά;

Το κολύμπι σε νερό με μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές και εντερικά προβλήματα, καθώς μπορεί κανείς να καταπιεί νερό χωρίς να το θέλει ή να μολυνθεί από ανοιχτές πληγές / τραύματα.

Αν καταπιεί κανείς μολυσμένο νερό, έστω και λίγο, μπορεί να εμφανίσει διάρροια και τα μικρόβια να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στα έντερα ή, στη χειρότερη περίπτωση, απειλητική για τη ζωή σήψη.

«Οι αθλητές είναι νέοι και σε καλύτερη φόρμα από όλους μας, επομένως θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή από πολλούς από εμάς», τονίζει η Iovine, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να αρρωστήσουν από αυτά τα πράγματα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνδρας έχασε τη ζωή του από τσιμπούρι

To νύχι έχει μπει μέσα στο δέρμα σας; Σπιτικές θεραπείες για να το αντιμετωπίσετε