Ξεκινώντας την τοποθέτηση του για την αξία της καινοτομίας στον φαρμακευτικό κλάδο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη «πραγματιστή», αλλά εξέφρασε τον φόβο, όπως είπε, αν το περιβάλλον και οι συνθήκες θα τον βοηθήσουν να κάνει πράξη όλα όσα ανέφερε την Παρασκευή (12/04) στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος μίλησε για τη μεγάλη σημασία της προβλεψιμότητας όσον αφορά στο πλαίσιο το οποίο θα κινούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ίδιες αλλά και τις σχέσεις τους με το κράτος.
«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι του χρόνου δεν θα έχουμε clawback» είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος όμως προέβλεψε ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθούν οι βάσεις για μία νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία θα δώσει λύσεις για όλους σε βάθος χρόνου, έχοντας πάντα ως κύριο άξονα τον ασθενή και την προσβασιμότητα του στα καινοτόμα φάρμακα.
Η καινοτομία βοηθά τον ασθενή
Στον τρόπο που η καινοτομία βοηθά τον ασθενή αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της η Agata Jakoncic, Managing Director Greece, Cyprus and Malta, της MSD.
«Επενδύουμε για τον ασθενή τόνισε και προσέθεσε πως «χωρίς την καινοτομία σήμερα δεν θα επιβίωνε το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι πλέον με καρκίνο δεν πεθαίνουν όπως συνέβαινε πριν από 20 χρόνια».
Η ίδια εξήγησε πως οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες ιδέες οδηγούν σταθερά και γοργά στην εξατομικευμένη ιατρική, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς. «Καινοτομία σημαίνει ότι παρέχουμε τη σωστή θεραπεία στον σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή», είπε τονίζοντας πως το όφελος για την κοινωνία και την οικονομία είναι μεγάλο.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της Vianex, ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι «θέλουμε μία σταθερή λειτουργική κυβέρνηση για να συνεχίσει την πορεία της χώρας μετά τις ευρωεκλογές». Ο ίδιος μιλώντας για την καινοτομία είπε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τα οποία η συνεργασία της βιομηχανίας θα πρέπει να είναι στενότερη, «υπάρχουν διαμάντια, τα οποία όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί».
Μίλησε επίσης για το ελληνικό παράδοξο, τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι πρώτα στις δημοσιεύσεις και τελευταία στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας. Κάνοντας λόγο για τα σημαντικά αποτελέσματα που προέρχονται από την καινοτομία, είπε ότι «είναι απαραίτητη η συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τεχνολογιών».