Iatropedia

Ολύμπιος Παπαδημητρίου για νέα τιμολογιακή πολιτική στο Φάρμακο: Τιμωρούν την ανάπτυξη

Η πρόθεση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ να αυξάνει το clawback ανάλογα με το πόσο "πουλάει" ένα φάρμακο, δημιουργεί "αλγεινή εντύπωση" όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ που προσθέτει ότι τιμωρούν με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη...

Οι προθέσεις δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Και συνεχίζει:

«Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας στο σύνολο τους μας βρίσκουν βαθιά προβληματισμένους. Η απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης δεν αρκεί για να διαγράψει την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί ο  προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης της υπέρβασης (ανακατανομή clawback κοκ), ο οποίος πρακτικά «τιμωρεί» την ανάπτυξη των εταιρειών αδιαφορώντας για τις αιτίες από τις οποίες αυτή προκαλείται, όπως το όφελος μιας νέας θεραπείας ή η αυξημένη νοσηρότητα. Τονίσαμε στον Υπουργό, και τώρα αλλά και κατά τον διάλογο που προηγήθηκε, ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης.

Είμαστε, επίσης, πλήρως απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ουσιαστική αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου και τελικά να υπηρετεί το όφελος των ασθενών.

Ο κλάδος μελετά τις επόμενες κινήσεις του και τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Να θυμίσουμε ότι το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης εκτός των άλλων προβλέπει:

Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης , μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες .

Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης , θα αυξηθούν  σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

 Πρόταση για την κατανομή του rebate/clawback

Αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» (growth) ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback από 10% σε 25% . Εξαιρούνται τα εμβόλια και  τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επίσης εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή  Διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή  αποζημίωσης.

Σταδιακή απομείωση του +25% rebate για τα νέα φάρμακα , με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα 5 χρόνια . Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα ΦΥΚ.