Στην ολομέλεια της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Καθολική κάλυψη υγείας: να μη μείνει κανείς πίσω», στην οποία ανέδειξε τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πλευράς της Ελλάδας στο χώρο της υγείας με στόχο την καθολική κάλυψη υγείας.
«Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί βασικό ζήτημα στη χώρα μας και έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Η Ελλάδα έλαβε μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το έργο από το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη. Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψη Υγείας».
Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο κος Γενικός αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων όπως επίσης των προσφύγων- μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας. Τόνισε επίσης τη σημαντική συνεργασία τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και με το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη.
«Η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε εντός των διεθνών συμφωνιών και υποχρεώσεών τους να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων και των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα προσπάθησε να διασφαλίσει και θεσμοθέτησε ισότιμη πρόσβαση όλων των προσφύγων – μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους χώρους φιλοξενίας αλλά και στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό και για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας εξαρτάται από την πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ενίσχυσε ένα σύστημα αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης και δράσεων πρόληψης – εμβολιασμών που απέτρεψαν οποιαδήποτε εμφάνιση επιδημίας».
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο των κρατών– μελών ώστε να διασφαλίζεται ένα ικανό ποσοστό δαπανών για τη δημόσια υγεία όπως επίσης διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών προϊόντων ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών.
«Για να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές καθολικής κάλυψης υγείας και ειδικότερα στην κατεύθυνση «να μην μένει κανείς πίσω» χρειάζεται τα κράτη- μέλη να διασφαλίζουν ικανό ποσοστό δαπανών για τη Δημόσια Υγεία αλλά και η διακρατική συνεργασία με την ισχυρή βοήθεια του Π.Ο.Υ. να οδηγήσει σε δίκαια και διαφανή συστήματα τιμολόγησης των φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κος Γενικός υπογράμμισε: «Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψη Υγείας».