Οι ασθενείς δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς -τόσο οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, όσο και της κυβέρνησης- δεν τους υπολογίζουν, όπως λένε. Οι μεν τους ζητούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά που δεν διαθέτουν και οι δε τους λένε, ότι ακόμη κι αν τα πληρώσουν, δεν θα τα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
“Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 85% του κόστους των εξετάσεων. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων γιατί δεν καλούν τους ασθενείς; Πώς αποφασίζουν χωρίς να μας ρωτήσουν; Μπορούμε;”αναφέρει μιλώντας στο Iatropedia.gr η κα. Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και συμπληρώνει:
“Αυτοί που λένε “πληρώστε” και οι άλλοι που λένε “δεν θα πάρετε πίσω τα χρήματα” δεν έχουν κανέναν δικό τους ασθενή; Στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στο περιβάλλον τους το φιλικό ή το οικογενειακό; Δυστυχώς. Έχουμε μόρφωση, αλλά δεν έχουμε παιδεία σ’ αυτή τη χώρα”,
Οι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν δίνουν δίκιο σε καμία πλευρά. Καθώς η κυβέρνηση αγνοούσε επί χρόνια τα δίκαια αιτήματα των διαγνωστικών, πιστεύοντας ότι θα είναι για πάντα κυβέρνηση, και οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων επιμένουν σε μια αδιέξοδη άκαιρη κατάσταση, ενώ θα μπορούσαν να πιέσουν για λύσεις μετά τις εκλογές, όπως λένε.
Καίτη Αποστολίδου, πρ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ)
Η κα. Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καρκινοπαθών έχει, ήδη πέσει “θύμα” αυτής της ταλαιπωρίας, όπως λέει. Ως ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, η οποία αναβλήθηκε:
“Θα υπάρξει και υπήρξε, ήδη, ταλαιπωρία. Εγώ η ίδια δεν μπόρεσα να κάνω τις εξετάσεις μου, που είχα γι’ αυτό το μήνα. ‘Επρεπε να γίνουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και μου έδωσαν ραντεβού τέλος Ιουλίου, για την αξονική. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν αυτή τη μεγάλη κίνηση των ασθενών”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.
Η κα. Αποστολίδου, χαρακτηρίζει τη νέα κινητοποίηση των διαγνωστικών άκαιρη:
“Νο comments. Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς το παρακολουθούμε το θέμα εδώ και καιρό και ξέραμε ότι θα φτάσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά τώρα τι να πεις προεκλογικά, είναι το θέμα τελείως άκαιρο. Και για μια ακόμη φορά, όλοι προσπαθούν να έχουν τους ασθενείς ως ομήρους”, λέει η πρόεδρος των Καρκινοπαθών Ελλάδος.
Βάσω Μαράκα, πρ. της Ομοσπονδίας Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚ)
Η πρόεδρος των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση κα. Βάσω Μαράκα, δηλώνει την πλήρη αντίθεση των ασθενών στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία τους πλήττει βαρύτατα, όπως λέει, καθώς στις διαγνωστικές τους εξετάσεις περιλαμβάνονται οι πανάκριβες μαγνητικές:
“Μέχρι σήμερα, μόνο με τη συμμετοχή του 15%, πληρώναμε για μαγνητική εγκεφάλου, αυχένα και θώρακα -που είναι οι συνήθεις για μας- 120 ευρώ και δυσκολευόμασταν. Το 85% της τιμής που είναι γύρω στα 700 ευρώ, πώς θα το πληρώσουμε; Και χωρίς να τα πάρουμε από τον ΕΟΠΥΥ; Μα δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν από την τσέπη τους τόσα χρήματα ο άνθρωποι. Δεν μπορούν να παίρνουν όλοι τους αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς. Πάλι ο ασθενής στο τελευταίο σκαλοπάτι; Δηλαδή αδύνατον! Εγώ γελάω από τη στιγμή που το άκουσα. Αδύνατον!”, λέει η κα. Μαράκα.
Ζωή Γραμματόγλου, πρ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ”
‘Οσο για την εξαίρεση των καρκινοπαθών από τις χρεώσεις; Υπάρχουν πολλές σημαντικές εξετάσεις ρουτίνας, που δεν μπαίνουν στην αναμονή και είναι μάλιστα πολύ ακριβές, λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ” κα. Γραμματόγλου:
“Όλοι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Δεν λέω ότι τα διαγνωστικά δεν έχουν δίκαιο που τους παίρνει πολλά χρήματα το κράτος, έχουν δίκιο! Αλλά αυτό που έγινε τώρα εμένα με ενοχλεί. Οι δικές μας οι εξετάσεις που είναι ακριβές και κάνουν 3 και 4 χιλιάδες, ακόμη και με το 15% έβγαινε ένα μεγάλο ποσό. Ξέρετε πόσες φορές ο Σύλλογος έχει πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σε ασφαλισμένο που έλεγε “δεν θα την κάνω την εξέταση γιατί δεν έχω να πληρώσω τη συμμετοχή”; Οταν πρόκειται για να υποβληθεί ο ασθενής σε ακτινοθεραπείες, όταν πρόκειται για το pet scan, για το cyberknife. Δηλαδή υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που είναι πολύ κοστοβόρες και η συμμετοχή ανέβαινε και στα 500 και στα 600 ευρώ και δεν μπορούσε ο ασθενής να το πληρώσει. Που θα βρει τώρα το 85% να το πληρώσει;”
Η λύση, να υποβάλλονται οι ασθενείς στις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές που πρότεινε ο Ανδρέας Ξανθός δεν είναι λύση, καθώς, όπως λέει η κα. Γραμματόγλου ό,τι κι αν κάνει το υπουργείο Υγείας δεν θα μπορέσει να δώσει λύση με τόσο μεγάλο όγκο εξετάσεων:
“Θα πεθαίνουν οι ασθενείς περιμένοντας να κάνουν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος πολύ, γιατί ήδη, έχουν πάει πίσω τα ραντεβού από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό πάρθηκαν όλες αυτές οι αποφάσεις και πως σκέπτονται”, καταλήγει η κα. Γραμματόγλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανοίγουν τα διαγνωστικά – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις εξετάσεις
ΙΣΑ για κινητοποιήσεις Διαγνωστικών: «Παλεύουμε και για τον ασθενή και για τον γιατρό»