Iatropedia

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: ‘Εναρξη Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων

‘Ανοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την έκδοση της σχετικής άδειας από το Υπουργείο Υγείας.

Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΩΚΚ

Στην αρχική φάση θα υπάρξει υποστήριξη από το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Walter Klepetko. Η υποστήριξη αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης εκπαιδεύθηκαν έξι ιατροί του Προγράμματος. Τα έξοδα για την εκπαίδευση τους ανέλαβε το ‘Ιδρυμα Ωνάση.

Ποιοι ασθενείς έχουν ενδείξεις μεταμόσχευσης πνευμόνων

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η μεταμόσχευση πνεύμονα γίνεται σε τελικού σταδίου πνευμονοπάθειες, στις οποίες η εκτίμηση επιβίωσης των ασθενών είναι μικρότερη των δύο ετών. Νοσήματα στα οποία γίνεται συχνότερα μεταμόσχευση είναι όλα τα παρακάτω, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός σπανίων νοσημάτων.

Ένταξη στη λίστα – Προμεταμοσχευτικός έλεγχος

Ασθενείς με μη αντιμετωπιζόμενη πνευμονοπάθεια παραπέμπονται για αξιολόγηση. Το μεταμοσχευτικό κέντρο προχωρεί κατ’ αρχήν σε αξιολόγηση του φακέλου του ασθενούς και εφόσον κριθεί ότι ο ασθενής εκπληρώνει συγκεκριμένα κριτήρια, ακολουθεί η αξιολόγηση του από κοντά. Ο προμεταμοσχευτικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις και αξιολογήσεις, που είναι απαραίτητες για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα θετικής έκβασης.
Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί τον κύριο και καθοριστικό περιοριστικό παράγοντα στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Πνευμονικά μοσχεύματα λαμβάνονται μόνο στο 15% των περιπτώσεων δωρεάς (το αντίστοιχο ποσοστό για τους νεφρούς είναι 88%), λόγω της αυξημένης ευπάθειας και ευαισθησίας του οργάνου του δότη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT), που έχει συγκεντρώσει 53.000 περιπτώσεις από 100 μεταμοσχευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, η διάμεση επιβίωση για τη μεταμόσχευση πνεύμονα το 2017 υπολογίζεται σε περίπου 6 χρόνια.