Ονοματεπώνυμα των επίορκων ζητούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Αναλυτικότερα σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ Γ. Ελευθερίου προς τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επισημαίνουν πως ''είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο μόνος υπεύθυνος για την θεραπεία του ασθενούς είναι ο θεράπων ιατρός και όχι ο φαρμακοπωλητής. Είναι επίσης γνωστό ότι σε χώρες που έγινε απόπειρα εφαρμογής δραστικής ουσίας, όπως στην Ιταλία, στην συνέχεια ακυρώθηκε καθώς είχε σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγείας.''
Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο φαρμακοπωλητής αλλάξει το σκεύασμα που χορήγησε ο ιατρός, τότε αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος έναντι του Νόμου τόσο για τις παρενέργειες όσο και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που πολλές φορές μπορεί να είναι και θανατηφόρες !
Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ΄΄την παράνομη ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας (άρθρο13), των διατάξεων του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 13: Ιατρικό Απόρρητο) από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο επαγγελματιών εμπορίας φαρμάκων''.
Ο Γιώργος Ελευθερίου
Παγκόσμια πρωτοτυπία
Σύμφωνα με τον κ.Ελευθερίου ''αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ευκολία με την οποία χορηγούνται τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο, η εφαρμογή και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Καθένας είναι ελεύθερος να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του οτιδήποτε επιθυμεί πράγμα που στην κυριολεξία αποτελεί υγειονομική βόμβα ανεξέλεγκτων διαστάσεων που στοιχίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.''
Βάση καταγραφών από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με σταδιακή αύξηση από το 1997 έως το 2005
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας με την αλόγιστη χρήσης φαρμάκων είναι η αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή που οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών. Συνέπεια του φαινομένου αυτού είναι :
έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς
αύξηση της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών και της θνησιμότητας και τελικά
μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας.
καταγγελίες για τους φαρμακοποιούς
Στην ίδια επιστολή η Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιοι φαρμακοπωλητές εδώ και καιρό εναντιώνονται για την πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το διαδίκτυο ή από μη φαρμακεία, ενώ παράλληλα καταστρατηγούν την νομοθεσία περί χορήγησης φαρμάκων με ιατρική συνταγή που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, δίδοντας φάρμακα άνευ ιατρικής συνταγής, ακόμα και από την θετική λίστα φαρμάκων προσέρχονται εκ των υστέρων στα ιατρεία μας ασφαλισμένοι απαιτώντας την συνταγογράφηση για να εξοικονομήσουν το 75 % της τιμής του φαρμάκου. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν το προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και διαρρηγνύουν τις πλέον ευαίσθητες σχέσεις του ιατρικού λειτουργήματος αυτές μεταξύ ασθενών και ιατρών.
Καταλήγοντας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν από τον Άδωνι Γεωργιάδη να εφαρμόσει άμεσα τον Νόμο και να απαγορεύσει κάθε πώληση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ;
Αγκάθι η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Έρχεται νέο ψαλίδισμα σε φάρμακα και εξετάσεις
Στην Ε.Ε.ο λογαριασμός της νοσηλείας των παράνομων μεταναστών