Iatropedia

ΟΟΣΑ: Απογοητευμένοι από την περίθαλψη στην Ελλάδα, όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες

ΟΟΣΑ

Waiting seats for patients in the hospital

Μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων και την εμπιστοσύνη των ασθενών στο σύστημα υγείας, διαπιστώνει πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Κοντά στον μέσο όρο 19 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται η χώρα μας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των χρονίως πασχόντων. Αλλά πολύ χαμηλότερα στην εμπειρία τους από την επαφή τους με το σύστημα υγείας.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται από τους ίδιους τους πολίτες στον συντονισμό, την ηλεκτρονική διαχείριση ιατρικών δεδομένων, την ψηφιοποίηση, αλλά και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Επίσης, παρατηρούνται ανισότητες μεταξύ φύλων και οικονομικών τάξεων, με τις γυναίκες και τα χαμηλότερα εισοδήματα να δηλώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από την επαφή τους με το σύστημα υγείας.

Η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «Does Healthcare Deliver? Results from the Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS)» αποτυπώνει μια σκληρή πραγματικότητα για το ελληνικό σύστημα υγείας, μέσα από τα μάτια των ίδιων των ασθενών.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 19 χώρες και 107.000 ασθενείς άνω των 45 ετών με χρόνια νοσήματα, αναδεικνύει τα σημαντικά ελλείμματα του ΕΣΥ.

Δείτε την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2023 ΕΔΩ

Χρόνιοι ασθενείς στην Ελλάδα: Σε χειρότερη θέση στην επαφή τους με το σύστημα υγείας

Η κατάσταση στην Ελλάδα αποδεικνύεται απογοητευτική για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες νόσους, καθώς δηλώνουν ότι βιώνουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση και την ποιότητα της περίθαλψης.

Ενώ τα αποτελέσματα για την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων δεν αποκλίνουν δραματικά από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η εμπειρία τους με το σύστημα υγείας είναι πολύ χειρότερη.

Πιο συγκεκριμένα:

Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη των ασθενών στο σύστημα υγείας. Μόνο 36% των Ελλήνων με χρόνια νοσήματα δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το ΕΣΥ, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 62%.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ακόμη πιο έντονη στις γυναίκες, με μόλις 31% να δηλώνουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, έναντι 43% των ανδρών.

Παράλληλα, οι οικονομικές ανισότητες είναι εμφανείς, καθώς τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα έχουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ από εκείνα με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι παθογένειες του ΕΣΥ και το μέλλον της περίθαλψης

Η Ελλάδα έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσω της καθιέρωσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα του ΟΟΣΑ αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να δυσπιστούν. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι υποστελεχωμένες και ανεπαρκώς οργανωμένες.

Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ, το ελληνικό σύστημα υγείας πάσχει από έλλειψη συντονισμού, ελλιπή χρονική διάρκεια ιατρικών επισκέψεων και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υστερεί σε βασικούς δείκτες υγείας.