Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων φαίνεται να έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας, εξαιτίας της εξαφάνισης από τα ράφια των φαρμακείων εκατοντάδων φθηνών φαρμάκων. Πρόκειται για φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και όλων των κατηγοριών, τα οποία εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες που τα διακινούν σε χώρες του εξωτερικού σε υψηλότερες τιμές, με σκοπό το υπερ-κέρδος. Είναι το γνωστό πλέον φαινόμενο των «παράλληλων εξαγωγών».
Σε επιστολή διαμαρτυρίας της προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους (Πανελλήνιο, Αττικής και Πειραιά), αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας (Πανελλήνιο, Αθηνών και Πειραιά), η οδοντίατρος Χ.Π., τονίζει ότι η αγορά φαρμάκων αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων εδώ και πολλά χρόνια. Τον ίδιο Γολγοθά με τα φάρμακα της μητέρας της – όπως αναφέρει – ζει κατ’ επανάληψη από τα χρόνια των μνημονίων και μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Πείτε μου σας παρακαλώ, πώς θα πείτε σε μια συνταξιούχο γιατρό παιδίατρο, (τη μάνα μου) που «μεγάλωσε» γενιές – γενεών (και πιθανώς κάποιους από εσάς….), που έχει διπλοπληρώσει και τριπλοπληρώσει το κράτος, ότι δεν υπάρχει το φάρμακο της; Στη θέση της ηλικιωμένης μάνας μου, δεν καταλαβαίνετε ότι αύριο θα είμαστε όλοι εμείς; Και τα παιδιά μας; Συνεχίζετε ν’ ανέχεστε τέτοιες νοοτροπίες, που αύριο θα χτυπήσουν και τις δικές σας πόρτες; Και τις δικές σας οικογένειες; Που είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι να ξεσηκωθούν; Που είναι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, να γρονθοκοπήσουν αυτό το ηλίθιο και θρασύτατο κράτος;”, αναφέρει στο ξέσπασμά της η γιατρός.
Δείτε επίσης: Κραυγές και ψίθυροι για ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων – Σε κίνδυνο οι ασθενείς!
ΦΣΘ: «Αναμονή έως και 25 ημέρες για να βρεθεί το φάρμακο – Επιδεινώνονται οι ελλείψεις»
Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν μόλις την περασμένη Παρασκευή και οι φαρμακοποιοί της συμπρωτεύουσας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), έκανε λόγο για “τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες διαρκώς επιδεινώνονται”, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καθυστερούν έως και 25 ημέρες να βρουν το φάρμακο τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών, όπως ανέφεραν τα μέλη του ΦΣΘ, «που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή».
Σε αντίστοιχο δίλημμα βρέθηκε και η καταγγέλλουσα οδοντίατρος, η οποία έκλεισε το ιατρείο της όπως λέει, και όλη τη μέρα αναζητούσε το φάρμακο Digoxin για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων της μητέρας της. “Φάρμακο απαραίτητο και αναντικατάστατο”, όπως αναφέρει. Σε όλα τα φαρμακεία του Πειραιά, όμως, δεν κατάφερε να βρει ούτε μία συσκευασία, καθώς αυτό εμφανιζόταν σε “έλλειψη”. Αντί για το φάρμακο, οι φαρμακοποιοί της έδειχναν λίστες με φάρμακα που βρίσκονται σε παντελή έλλειψη από την ελληνική αγορά.
Η οδοντίατρος αναφέρει στην ίδια επιστολή: “Σε αυτή τη δύσκολη θέση, υπάρχουν ασθενείς με ασθένειες πιο βεβαρυμένες και πιθανώς νεότεροι, που εξαρτώνται πλήρως από τη φαρμακευτική θεραπεία . Και οι πολίτες; Οι άρρωστοι; Κι όταν με κάποια θρασύτητα μου απάντησαν κάποιοι: “Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για άλλο σκεύασμα ….”, αυτή τη φορά δεν άντεξα και τους τα έψαλα για τα καλά! Κάποια φάρμακα το γνωρίζετε , είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ στις θεραπείες των ασθενών!”
Δείτε επίσης – Χωρίς φάρμακα οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη – «Στο μη περαιτέρω οι ελλείψεις», λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: “380 κωδικοί φαρμάκων έχουν εξαφανιστεί”
Σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγώγιμοι κωδικοί φαρμάκων από 200-215 που ήταν το 2019, άγγιξαν τον Ιανουάριο του 2020, τους 380!
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρει: “Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από όσους ενδιαφέρονται και είναι αρμόδιοι για την κάλυψη της Ελληνικής αγοράς σε φάρμακα, σε λίγο δεν θα βρίσκουμε τίποτα στην εσωτερική αγορά! Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έδωσαν σε αυτά μεγάλη εξαγώγιμη αξία, με τεράστια κέρδη και από την άλλη ελάχιστη «προθυμία» στις εταιρίες εισαγωγείς για κάλυψη της Ελληνικής αγοράς!”, τόνισε.
Οι φαρμακοποιοί, πάντως, αναφέρονται συχνά στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι, των οποίων οι συνταγές -όπως λένε- λήγουν χωρίς να εκτελεστούν, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων. Συνεπώς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.