Όταν η Χρυσή Αυγή έφαγε …πόρτα από τους γιατρούς!
Σήμερα του Σταυρού οι Χρυσαυγίτες, σκοπεύουν να βγούνε στο δρόμο και συγκεκριμένα στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας για να συγκεντρώσουν αίμα αποκλειστικά και μόνο για Έλληνες.
Μάλιστα όπως σημειώνουν, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος όπου η οργάνωση έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος (άγνωστο που…), θα δέχεται αίμα και αιμοπετάλια.
Βέβαια φαίνεται ότι προγραμμάτισαν χωρίς τον ξενοδόχο καθώς η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μαζί με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλούν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε συνεργασία που οδηγεί «στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας» όπως λένε.
Καλούν επίσης κάθε συνάδελφό τους γιατρό να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, «διότι παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».
Οι γιατροί ζητούν και την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας αλλά και του Εθνικό Κέντρου Αιμοδοσίας «για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό τους και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χ.Α. στα γραφεία της στη Θεσνίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας».
Οι γιατροί είναι σαφείς: «Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος.
Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και της εκστρατείας μίσους της «Χρυσής Αυγής».
Να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και μήνες επιχειρεί να διοργανώσει αιμοδοσίες αποκλειστικά για …Έλληνες, ωστόσο στα δημόσια νοσοκομεία όπου υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης αίματος, δε γίνεται κανένας διαχωρισμός ως προς τη διάθεσή του. Άλλωστε οι φιάλες συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες σε ειδικούς χώρους αφού πρώτα ελεγχθούν, ενώ κατά τη διάθεσή τους σε ασθενείς, ουδείς εξετάζει εάν προέρχονται από Έλληνα ή αλλοδαπό.
Δήμητρα Ευθυμιάδου