Όταν η κόπωση…γίνεται χρόνια!
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Εξάντληση σε υπερβολικό βαθμό, μήπως δεν είναι κάτι απλό;
Αν υποφέρετε από υπερβολική κούραση, νιώθετε ότι ξυπνάτε κουρασμένοι και έχετε διάχυτους πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις μπορεί να υποφέρετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.
To σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη, επίμονη και υποτροπιάζουσα κούραση που δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλη παθολογική διαταραχή.
Αυτή η εξάντληση καθιστά δύσκολο να γίνουν οι καθημερινές εργασίες που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε χωρίς σκέψη – όπως το ντύσιμο, το μπάνιο ή το φαγητό. Η κόπωση επιδεινώνεται με την κίνηση ή ακόμα και με τη σκέψη και ο ύπνος ή η ανάπαυση δεν τη βελτιώνουν. Συχνή επιπλοκή του συνδρόμου είναι η κατάθλιψη.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως μεταξύ 40-60 ετών και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Η παχυσαρκία και το στρες είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες.
Τα αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστα, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις ιογενείς λοιμώξεις και το ψυχολογικό στρες. Σε ορισμένους ξεκινάει μετά από μια ιογενή λοίμωξη , όπως ένα κρυολόγημα και σε άλλους μετά από μια περίοδο μεγάλης πίεσης (π.χ. απώλεια ανθρώπου). Επίσης, η ορμονική δυσλειτουργία φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνισή του.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Κούραση
Διαταραχές μνήμης ή συγκέντρωσης
Πονόλαιμος
Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό ή τις μασχάλες
Ανεξήγητος μυϊκός πόνος
Πόνος στις αρθρώσεις χωρίς οίδημα (διόγκωση) ή ερυθρότητα
Πονοκέφαλος
Κούραση μετά από ύπνο
Εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από σωματική ή νοητική άσκηση
Οπτικές διαταραχές (θόλωση, ευαισθησία στο φως, πόνος οφθαλμού)
Ψυχολογικά συμπτώματα (εναλλαγές διάθεσης, κρίσεις πανικού, άγχος)
Ρίγη και νυχτερινές εφιδρώσεις
Χαμηλός πυρετός
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αλλεργίες
Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια
Προβλήματα ισορροπίας και λιποθυμία
Δεν υπάρχει εξέταση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι σύνθετη και δύσκολη. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών περιλαμβάνονται φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά), πρόγραμμα αποκατάστασης (π.χ. άσκηση) και ψυχοθεραπεία (γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία).
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;
Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα