Iatropedia

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι κορίτσι 11 ετών γέννησε χθες στην Κρήτη, ενώ έμαθε για την εγκυμοσύνη τον 7ο μήνα της κύησης. Η εγκυμοσύνη σε μία τόσο τρυφερή ηλικία είναι πλέον ένα σπάνιο φαινόμενο στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά μπορεί να συμβεί. Η νεαρότερη μητέρα που έχει γεννήσει ήταν μόλις 5 ετών και το περιστατικό αυτό συνέβη στο Περού το 1939.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η εγκυμοσύνη σε ένα κορίτσι μπορεί να συμβεί σε πολύ μικρή ηλικία, λόγω της πρώιμης ήβης, δηλαδή της πρόωρης έναρξης της σεξουαλικής ανάπτυξης.

Η πρόωρη τεκνοποίηση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρα και του παιδιού. Οι μητέρες που είναι μικρότερες από 17 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο μητρικής θνησιμότητας, επειδή τα σώματά τους δεν έχουν ωριμάσει αρκετά προκειμένου να κυοφορήσουν. Κορίτσια που γεννούν πριν την ηλικία των 15 ετών είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνουν στη γέννα από γυναίκες που βρίσκονται στα είκοσί τους.

Ο τοκετός πολλές φορές περιπλέκεται από δυστοκία και άλλα προβλήματα.

Όταν η εγκυμοσύνη συμβεί σε πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ πιθανό η νεαρή γυναίκα να μην μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης καθυστερώντας έτσι την προγεννητική φροντίδα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού και της ίδιας.

Επιπλέον, οι νεαρές μητέρες συνήθως δεν παίρνουν τα απαραίτητα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα τα βρέφη να γεννιούνται ελλιποβαρή και πρόωρα. Η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης σχετίζεται με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα και με σοβαρά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Τα όργανα των ελλιποβαρών βρεφών είναι πιθανό να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και εντερικά προβλήματα.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στη νεαρή μητέρα όσο και στο παιδί. Η μητέρα στιγματίζεται από την κοινωνία, απέχει από το σχολείο, χάνει τα ανέμελα παιδικά χρόνια και την εφηβεία και βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλωμα ενός παιδιού, ενώ είναι η ίδια παιδί.

Τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πνευματικών και κοινωνικοσυναισθηματικών διαταραχών.

Οι αναπτυξιακές διαταραχές και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι έντονα πιθανά λόγω της έλλειψης στοργής, λεκτικής επικοινωνίας και σωστής καθοδήγησης από τις νεαρές μητέρες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com