Iatropedia

Ουσία που βρίσκεται σε μανιτάρια μπορεί να σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Cordyceps militaris mushrooms on a wooden plate

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ ανακάλυψαν πως η κορδυσεπίνη, μια ουσία που προέρχεται από τον μύκητα Cordyceps militaris, μπορεί να συμβάλει στη διακοπή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στοχεύοντας βασικές οδούς σηματοδότησης μέσα στα κύτταρα.

Η κορδυσεπίνη είναι μία φυσική ουσία που προέρχεται από τον μύκητα Cordyceps militaris, ο οποίος παρασιτεί στις κάμπιες. Η κορδυσεπίνη, αν και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, μελετάται πλέον για τις πιθανές θεραπευτικές της επιδράσεις σε πολλούς τομείς, ιδίως στην ογκολογία, λόγω της επίδρασής της στην κυτταρική ανάπτυξη και τις ενεργειακές οδούς.

Στα πειράματά τους, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι μόλις η κορδυσεπίνη εισέλθει στο κύτταρο, μετατρέπεται σε τριφωσφορική κορδυσεπίνη, ένα μόριο παρόμοιο σε δομή με την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), η οποία είναι ο κύριος φορέας ενέργειας στα κύτταρα. Αυτή η τριφωσφορική μορφή πιστεύεται ότι είναι ο ενεργός παράγοντας που ευθύνεται για τις επιδράσεις της κορδυσεπίνης στις οδούς των καρκινικών κυττάρων, μιμούμενη αποτελεσματικά την ATP για να διαταράξει τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Η ταυτοποίηση της τριφωσφορικής κορδυσεπίνης ως πρωταρχικής δραστικής μορφής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τον σχεδιασμό νέων παραγώγων φαρμάκων που μιμούνται τη δομή της και μεγιστοποιούν τον θεραπευτικό αντίκτυπο. Εστιάζοντας στη μετατροπή σε τριφωσφορική κορδυσεπίνη, οι μελλοντικές προσπάθειες ανάπτυξης φαρμάκων θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ουσίας αυτής.

Θεραπευτικές δυνατότητες της κορδυσεπίνης και μελλοντικές κατευθύνσεις

Τα ευρήματα της ομάδας προσφέρουν μια βάση για τη διερεύνηση της κορδυσεπίνης ως αφετηρίας για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένα γονίδια ανταποκρίνονται στην κορδυσεπίνη, οι ερευνητές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν βιοδείκτες που θα μπορούν να παρακολουθούν την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία, ενδεχομένως μέσω απλών εξετάσεων αίματος. Τέτοιοι δείκτες θα βοηθούσαν στην παρακολούθηση της θεραπευτικής προόδου και στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΕΔΗΝ: «Ελληνικό παράδοξο» ανασφάλιστοι να χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Ρινικό επίχρισμα θα μπορούσε να προβλέπει τη σοβαρότητα της Covid

Σεξουαλική ζωή: Οι συνήθειες που την επηρεάζουν χωρίς να το καταλάβετε