Ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού δεν προκηρύχθηκε μέσα στο 2018 στα νοσοκομεία
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα στο 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία (!!!) θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν σε ομηρία, προσδοκώντας σε καλύτερες εργασιακές μέρες, που αργούν πολύ να εμφανιστούν.
Την ίδια στιγμή συνταξιοδοτήθηκαν 1.500 περίπου υγειονομικοί, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ και η προκήρυξη των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών που αναμένεται να απολυθούν.
Ενας φαύλος κύκλος, δηλαδή, ανακύκλωσης θέσεων εργασίας και διαιώνισης ελλείψεων, με τελικά θύματα γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
Διαβάστε επίσης: Απροστάτευτοι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία από burnout, νοσήματα φθοράς και ατυχήματα
‘Οπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί:
“Το «επίτευγμα», για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, «μπλοκάκια») με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της “ελαστικής απασχόλησης”, που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας, δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα”.
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που από το 2017 έως το 2019 μειώθηκε κατά 415 εκατ.ευρώ και αναμένεται συνέχεια…
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα σταθερότητας 2019 – 2022, η μείωση της κρατικής δαπάνης για την υγεία θα φτάσει, από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017, στο 4,7%, τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7,5%.
Ο προϋπολογισμός του 2019 για τα νοσοκομεία δε, είναι μειωμένος κατά 65 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα υπερπλεονάσματα και όχι για τους ασθενείς»
Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς:
“Κάθε μέρα ζούμε στο πετσί μας τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ολα αυτά εντάσσονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας -συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας- από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία”.
Αποτέλεσμα της υποβάθμισης των νοσοκομείων είναι η ταλαιπωρία και η επισφαλής περίθαλψη για τους ασθενείς
Αντί για σοβαρή Πρωτοβάθμια … Το.Μ.Υ χωρίς προσωπικό
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, η κυβέρνηση “διαφημίζει” τη δημιουργία των Το.Μ.Υ., που έχουν ελάχιστο προσωπικό κι αυτό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο θεσμός του “οικογενειακού γιατρού” έχει στηθεί πρόχειρα, χωρίς σοβαρή μελέτη και οργάνωση με βασικό ρόλο, όπως υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, “να δυσκολεύουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις, από τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Ξανθού-ΕΙΝΑΠ: “Υποσχεσιολογία με μπόλικο …προεκλογικό χρώμα”
Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν σε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 8 Μαϊου 2019
Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν όλους τους συναδέλφους τους να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία του “τίποτα δε γίνεται”. Καλούν, επίσης, και τους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές να στηρίζουν τον αγώνα των συμβασιούχων:
“Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες!) για να προσληφθούν οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι υγειονομικοί”
Δείτε την πρόσκληση στην συγκέντρωση και πορεία των γιατρών: