Ένας κλάδος που αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας, που είναι συνώνυμος της καινοτομίας, που διέπεται από αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης, που επιπλέον λειτουργεί ανοικτά και με διαφάνεια και βέβαια που υιοθετεί τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας χωρίς εξαιρέσεις , βρίσκεται στην «γωνία». To iatropedia δίνει σήμερα τις λύσεις.
Σωστή στρατηγική
«Η θεώρηση για το πως οργανώνεται η στρατηγική προς ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας, διαφυλάσσοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα και την αναπτυξιακή προοπτική του φαρμακευτικού κλάδου, πρέπει να αλλάξει», μας λέει ο κ. Αποστολίδης. Και συνεχίζει: «Χρειάζεται βεβαίως εξορθολογισμός. Αλλά να καταστεί σαφές ότι «εξορθολογισμός» δεν σημαίνει τυφλή περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης ούτε επιβολή οριζόντιων μέτρων, όπως πχ το προτεινόμενο μέτρο επιβολής 25% επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate) στα νέα καινοτόμα φάρμακα, ούτε ο καθορισμός χωρών με Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA), που θα καθυστερούν την είσοδο των νέων φαρμάκων στη χώρα, μέτρων δηλαδή που τιμωρούν την καινοτομία και βάζουν σε κίνδυνο τον Έλληνα ασθενή.
Στο ερώτημα του iatropedia τι πρέπει να γίνει αυτήν την στιγμή στον κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «χρειάζονται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και συνολικότερος έλεγχος των δαπανών του συστήματος και της κατανομής των πόρων. Όπως επίσης θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι για να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, για να είναι σε θέση το σύστημα υγείας να παρέχει τα προϊόντα της επανάστασης που εξελίσσεται, η Πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της Φαρμακευτικής επένδυσης. Και (η Πολιτεία) να κατανοήσει ότι χρειάζεται πρωτίστως να σταθεροποιήσει το έδαφος στο οποίο θέλουμε και μπορούμε να επενδύσουμε όλη αυτή τη δυναμική».
Καταλήγει δε μιλώντας μας ο κ. Αποστολίδης ότι χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια κυρίως χωρίς εκπλήξεις και αιφνίδιες μονομερείς αποφάσεις, όπως τα νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα».