Π.Ο.Υ. – Πλημμύρες Λιβύη: Έκκληση στις Αρχές να μην ενταφιάζουν τα θύματα σε ομαδικούς τάφους

  • Ρούλα Τσουλέα
Π.Ο.Υ.
Ο Π.Ο.Υ. και άλλες οργανώσεις αρωγής ζητούν καλύτερη διαχείριση στις ταφές των ανθρώπων που χάθηκαν.

Έκκληση προς τις Αρχές της Λιβύης να σταματήσουν να ενταφιάζουν τα θύματα των πλημμυρών σε ομαδικούς τάφους, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και άλλες οργανώσεις αρωγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι οι βιαστικές ταφές μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικό πόνο μεγάλης διάρκειας τους συγγενείς των νεκρών. Μπορεί επίσης να δημιουργήσουν κοινωνικά και νομικά προβλήματα.

Ο Π.Ο.Υ. ζητεί καλύτερη διαχείριση στις ταφές σε σωστά οριοθετημένους, καταγεγραμμένους ατομικούς τάφους.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ που αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 νεκροί έχουν μέχρι στιγμής ταφεί σε ομαδικούς τάφους. Πρόκειται για σχεδόν 1.000 θύματα της πλημμύρας στην πόλη Ντέρνα. Άλλοι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους στην γειτονική Αλμπάιντα.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023 στη Λιβύη προκάλεσαν την καταστροφή δύο φραγμάτων. Το επακόλουθο ήταν να ισοπεδωθούν ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, μιας πόλης στα ανατολικά της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και απροσδιόριστος αριθμός αγνοούνται.

«Καλούμε τις αρχές στις κοινότητες που έχουν χτυπηθεί από την τραγωδία να μη σπεύδουν σε ομαδικές ταφές ή ομαδικές αποτεφρώσεις», δήλωσε ο δρ Καζουνόμπου Κοτζίμα, ειδικός στον Τομέα της Βιοασφάλειας στο Πρόγραμμα Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του Π.Ο.Υ.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ