Π. Παπανικολάου (ΟΕΝΓΕ) για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: “Ιατρική μαζικών καταστροφών στα νοσοκομεία εν έτει 2023;”
Εξώδικο στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απέστειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απαιτώντας την απόσυρση εγκυκλίου που μεταξύ άλλων, εγείρει όπως λένε σημαντικά νομικά θέματα, καθώς ωθεί τους γιατρούς σε “αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας”.
Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος, που προβλέπει γιατροί ειδικοτήτων σε δημόσιες δομές υγείας, να εφημερεύουν παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στη θέση συναδέλφων τους άλλης ειδικότητας, οι οποίοι θα βρίσκονται σε εφημερία επιφυλακής από το σπίτι (on call).
“Αυτά τα συστήματα εφαρμόζονται στην ανάγκη και μόνο σε τυχαία εκτός νοσοκομείων, όταν δηλαδή ακούτε κάπου από ένα μεγάφωνο “έχουμε ένα επείγον συμβάν, αν υπάρχει ένας γιατρός για τις πρώτες βοήθειες”. Ή σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών”, σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου.
Εξηγεί πως η “εφημερία Τομέα”, που προβλέπεται στην εγκύκλιο, είναι μια επικίνδυνη πρακτική για τους ασθενείς:
“Η “εφημερία Τομέα” σημαίνει, ότι εάν σε κάποιο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη σε κάποια παθολογική ειδικότητα, π.χ. σε καρδιολόγους, τότε οι άλλοι γιατροί παθολογικών ειδικοτήτων, δηλαδή οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι θα κάνουν και τον “καρδιολόγο”. Αντίστοιχα στον χειρουργικό τομέα, εάν έχουμε έλλειψη σε ΩΡΛ και ορθοπεδικούς, θα κάνει τον “ΩΡΛ” και τον “ορθοπεδικό”, ο γενικός χειρουργός ή ο γυναικολόγος. Αυτό σημαίνει “εφημερία Τομέα”. Αυτό δεν ξέρω πως το φαντασιώθηκε η κα. Γκάγκα”, τονίζει.
Δείτε επίσης: ΟΕΝΓΕ για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: «Τα νοσοκομεία γυρίζουν έναν αιώνα πίσω»
Τι λέει το Υπουργείο Υγείας
Κάτω από την πίεση της μεγάλης αντίδρασης των γιατρών, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η απόφαση για τις εφημερίες ελήφθη μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ).
Το ΚεΣΥ -καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο όπως διευκρινίζεται- κατέληξε μετά από συνεδρίασή του, πως το μέτρο θα εφαρμοστεί όχι στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά μικρότερες υγειονομικές δομές.
Συγκεκριμένα αποφάνθηκε πως, “μόνο όταν στον οργανισμό της δομής Υγείας, προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας”.
«Εφημερία ετοιμότητας», είναι η on call εφημερία ενός γιατρού από το σπίτι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η νέα εγκύκλιος “εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα. Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας”.
Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: ΚεΣΥ: Εξηγήσεις σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες των νοσοκομείων
Παπανικολάου: “Παγκόσμια πρωτοτυπία” – Το αντίθετο υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ, κ. Παπανικολάου, η αν. Υπουργός Υγείας παραδέχεται στην εγκύκλιο τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τις μαζικές ελλείψεις προσωπικού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια απευθύνει μια ευθεία ερώτηση στην κα. Γκάγκα:
“Εγώ θέλω να την ρωτήσω κάτι, επειδή είναι γιατρός. Απ’ ότι ξέρω δεν είναι σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Κι έτσι πιθανά κάποια στιγμή, ίσως και σύντομα, μπορεί να αποχωρήσει από τα σημερινά καθήκοντά της και να επιστρέψει στην οργανική της θέση στο “Σωτηρία”. Αισθάνεται η κα. Γκάγκα ασφαλής να εφημερεύει μόνη της, χωρίς καρδιολόγο (ο οποίος θα είναι στο σπίτι) και για τους καρδιολογικούς ασθενείς στο “Σωτηρία”; Εγώ δεν αισθάνομαι ασφαλής ως νευροχειρουργός να εφημερεύω για τους ασθενείς της θωρακοχειρουργικής κλινικής ή της ΩΡΛ ή της γενικής χειρουργικής, με τους αντίστοιχους συναδέλφους να μην είναι στο νοσοκομείο αλλά στο σπίτι τους σε εφημερία ετοιμότητας. Και αισθάνομαι ανασφαλής, γιατί δεν είμαστε στο 1923, είμαστε στο 2023. Το 1923 υπήρχε γιατρός “γενικός παθολόγος” και υπήρχαν και κάποιοι “χειρουργοί” και ήταν μόνο αυτοί οι γιατροί. Υπάρχουν πλέον ειδικότητες, έχει προοδεύσει η ιατρική”, τονίζει μιλώντας στο Αθήνα 98,4 FM.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως, ενώ το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο:
“Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό”, αναφέρεται συγκεκριμένα.
Δείτε επίσης – Εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Ζητούν να αποσύρει εγκύκλιο «φωτιά» για τα νοσοκομεία
Έρχεται καταιγίδα παραιτήσεων από το ΕΣΥ
Ο κ. Πάνος Παπανικολάου επιμένει, ωστόσο, πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν μια τέτοια μεθόδευση, η οποία θυμίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης:
“Αυτά εφαρμόζονται στην ανάγκη, ή σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Δηλαδή, εάν ω μη γένοιτο, γίνει τα ξημερώματα σεισμός στην Αθήνα 7 ρίχτερ και έχουμε χιλιάδες τραυματίες. Είναι φυσικό ότι θα σπεύσουν για πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας. Δηλαδή θα καθιερώσουμε τώρα σε μόνιμη βάση ιατρική μαζικών καταστροφών στα νοσοκομεία; Το 2023;” αναριωτιέται.
Ταυτόχρονα επιμένει ότι η εγκύκλιος εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα:
“Όποιος διοικητής τολμήσει να την εφαρμόσει -γιατί η κυρία υπουργός βάζει μπροστά τους υπηρεσιακούς παράγοντες των νοσοκομείων- θα τρώει αμέσως μήνυση από εμας, για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο. Και επίσης θα κάνουμε και νομική προσφυγή για την ακύρωση της εγκυκλίου”.
Σύμφωνα με τον γγ της ΟΕΝΓΕ, πίσω από όλα αυτά κρύβεται το εξής:
“Η κυρία Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησής έχει καθιερώσει, με αποτέλεσμα να φέρει μια καινούργια καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ. Γιατί ποιος θα δεχθεί να είναι υπόλογος για ό,τι θα συμβεί τον ασθενή κάνοντας άλλη ειδικότητα; Που είναι και παράνομο, γιατί είναι αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας; Άρα θα έχουμε άλλη καταιγίδα παραιτήσεων και θα έρθει η κυβέρνηση μια ωραία πρωία και θα πει “τα μισά νοσοκομεία της χώρας έχουν μείνει χωρίς γιατρούς, τι να κάνουμε ας τα κλείσουμε να τελειώνουμε. Αυτό θα γίνει…”, καταλήγει.
Δείτε την εγκύκλιο: