H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 8.800 ανθρώπων στον Καναδά. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν για τρία χρόνια, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση–όπως, για παράδειγμα, το γαστρικό by pass για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας–ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε επιδημία στις πλούσιες χώρες όπου καταγράφονται ποσοστά μέχρι και στο 6% του συνολικού πληθυσμού.
Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι τα ψυχικά προβλήματα συναντώνται συχνά σε εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν αν οι αυτοκτονικές τάσεις υφίσταντο πριν από την επέμβαση ή αν προέκυπταν μετά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού μεταξύ αυτών των 8.800 ανθρώπων ήταν μικρός –111 ασθενείς με 158 κρούσματα αυτοτραυματισμού. Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος από αυτά τα έκτακτα περιστατικά αυξανόταν σημαντικά–περίπου κατά 50%–μετά την επέμβαση.
«Η πιο συχνή απόπειρα αυτοκτονίας ήταν η λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων», ανέφερε η έρευνα.
Άλλοι τρόποι αυτοτραυματισμού περιελάμβαναν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, την δηλητηρίαση με τοξικά χημικά και τον αυτοτραυματισμό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τζουνάιντ Μπατί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sunnybrook, στο Τορόντο, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε γαστρικό by pass.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ περίπου 200.000 τέτοιες επεμβάσεις.
«Αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα υποβαθμίζουν τα συνολικά οφέλη αυτού του τύπου των επεμβάσεων», σημειώνει ο ίδιος.
Σχεδόν όλοι εκείνοι που αυτοτραυματίστηκαν μετά την επέμβαση, είχαν ιστορικό κάποιας ψυχικής πάθησης. Η έρευνα, πάντως, δεν εντόπισε συγκεκριμένους λόγους που να δικαιολογούν την αύξηση των κρουσμάτων απόπειρας αυτοκτονίας. Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η συρρίκνωση του στομάχου με χειρουργικές μεθόδους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο μεταβολισμού του αλκοόλ και ως εκ τούτου να ενισχύσει την επικίνδυνη συμπεριφορά.
Σε σχόλιό τους που συνοδεύει την έρευνα, οι Άμιρ Α.Γκαφέρι και Κάρολ Λίντσεϊ, επιστήμονες στο Μίσιγκαν, επισημαίνουν ότι «οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας σημειώνονται τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο μετά την επέμβαση» και τονίζουν ότι «η βαριατρική επέμβαση (σ.σ βαριατρική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη νόσο της παχυσαρκίας και τη θεραπεία της. Η χειρουργική είναι το πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό της μέσο) είναι κάτι περισσότερο από ένα χειρουργείο».
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ