Iatropedia

Παχυσαρκία: Έρευνα-σοκ για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών

Μια νέα επιστημονική μελέτη εντόπισε ακόμα ισχυρότερες αποδείξεις ότι τα αντιβιοτικά στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη, και πιο μακρά σε χρονική διάρκεια, αύξηση του σωματικού βάρους!

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κάποια μακροχρόνια προβλήματα υγείας συνδέονται με την υπερβολική έκθεση σε αντιβιοτικά. Δεν είναι μόνο τα φάρμακα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά, αλλά αλλάζουν το σώμα μας, ιδίως εκείνο των μικρών παιδιών, με δυνητικά πολύ ανθυγιεινούς τρόπους.

Στην μεγαλύτερη σχετική έρευνα μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εξέτασαν τους τρόπους που τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο εκτίθενται τα παιδιά σε αντιβιοτικά, τόσο πιο πιθανό είναι όχι μόνο να μην χάσουν τα παραπάνω κιλά που ενδεχομένως έχουν, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Με επικεφαλής τον δρ Brian Schwartz, καθηγητή επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του νοσοκομείου Johns Hopkins, οι ερευνητές εξέτασαν τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας 142.824 παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 18 ετών. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη σχέση των συνταγογραφημένων αντιβιοτικών που έλαβαν τα παιδιά αυτά με το ΔΜΣ για να προσδιορίσουν αν αυτή η σχέση ήταν προσωρινή, ή αναστρέψιμη και αν το βάρος που απέκτησαν αυτά τα παιδιά λόγω των φαρμάκων, το είχαν χάσει μέσα σε ένα χρόνο, ή αν οι επιπτώσεις των φαρμάκων στο βάρος των παιδιών ήταν πιο μακράς διαρκείας.

Στην σχετική δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αντιβιοτικά που παίρνουν τα παιδιά με συνταγή γιατρού μέσα σε ένα έτος (κατά μέσο όρο παίρνουν δύο συνταγές τον χρόνο) οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το βάρος αυτό χάνεται σχεδόν αμέσως μετά το πέρας της φαρμακευτικής αγωγής . Όταν, όμως, οι ερευνητές εξέτασαν τις σωρευτικές επιπτώσεις των αντιβιοτικών φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν λαμβάνουν κανένα αντιβιοτικό, εκείνα που έπαιρναν αντιβιοτικά ήταν πιο πιθανό να πάρουν και να διατηρήσουν παραπανίσια κιλά μέχρι να γίνουν 18 ετών.

Συγκεκριμένα, συνολικά, η χρήση αντιβιοτικών συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών κατά 0,5-1,5 κιλά.

Ο δρ Schwartz υποστηρίζει ότι τα αντιβιοτικά είναι πιθανόν να έχουν αυτήν τη διαρκή επίδραση στο βάρος των παιδιών, μέσω του μικροβιώματος, δηλαδή του πληθυσμού βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αλλαγή της σύστασης αυτών των «καλών» βακτηρίων, τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών και τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να εξαφανίσουν το υπάρχον μικροβίωμα και να το αντικαταστήσουν με άλλο, το οποίο έχει λιγότερο επωφελή βακτήρια. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά το βάρος. Το γεγονός ότι η παρατεταμένη και συνεχής έκθεση σε αντιβιοτικά οδηγεί σε επιπλέον αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

http://time.com

Υπολογίστε τον ΔΜΣ σας με το εργαλείο του Iatropedia.gr

O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία απλή μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει ποιο είναι το υγιές μας βάρος. Πρόκειται για μια μέτρηση που προκύπτει από το βάρος και το ύψος μας και χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Για να υπολογίσετε τη μάζα σώματος, κάντε κλικ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια

Τα αντιβιοτικά έχουν περισσότερες παρενέργειες απ’ ό,τι νομίζαμε