Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα στοιχεία που πρέπει όλοι να γνωρίζουν
Είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, μιας ομάδας διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια των πνευματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι αλλαγές αυτές είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να παρεμβαίνουν με τις καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες του ασθενούς, καθιστώντας τον εν μέρει αδύναμο να ζήσει ανεξάρτητος και χωρίς διαρκή βοήθεια.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία.
Δείτε μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Alzheimer:
1. Εκατομμύρια επηρεάζονται: Το Κέντρο Fisher του Ιδρύματος Ερευνών για Αλτσχάιμερ αναφέρει ότι μόνο στις ΗΠΑ ζουν 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι με τη νόσο του Alzheimer. Σε όλο τον κόσμο 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή άνοιας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
2. Η διάγνωση της νόσου είναι συχνή: Κάθε 68 δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στην Γη αναπτύσσει Αλτσχάιμερ, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται διαρκώς.
3. Η νόσος του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: Οι περισσότεροι άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι άνω των 65 ετών, αλλά η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως νωρίτερα από τότε, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
4. Η ασθένεια μπορεί να είναι και θανατηφόρα: Το Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Περνούν κατά μέσο όρο 8 χρόνια αφότου τα συμπτώματα ενός ασθενή αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά και διακριτά στους άλλους, αλλά η επιβίωση ενός ατόμου που έχει τη νόσο μπορεί να διακυμανθεί από τα 4 έως και τα 20 χρόνια.
5. Σήμερα επιλέξτε το μωβ χρώμα: Ο Παγκόσμιος Σύλλογος Αλτσχάιμερ ενθαρρύνει κάθε άνθρωπο να φορέσει σήμερα ρούχα ή αξεσουάρ με μωβ χρώμα, το χρώμα που χρησιμοποιείται συνήθως για την υποστήριξη στην καταπολέμηση της νόσου, για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.
Δείτε ένα περιεκτικό και εμπεριστατωμένο ινφογράφημα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Αλτσχάιμερ “ξεκινάει” πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
Αλτσχάιμερ: Τα 10 πρώιμα σημάδια που πρέπει να σας… κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό