Σαν σήμερα εορτάζεται η δημιουργία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στις 16 Οκτωβρίου του 1945 στο Κεμπέκ του Καναδά. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979 και έκτοτε εορτάζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες από εκατομμύρια ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το 78% αυτών ζει σε αγροτικές περιοχές, όπου η γεωργία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της αγροτικής οικονομίας και σε κάποιες περιπτώσεις της συνολικής οικονομίας.
Η διασφάλιση μιας βιώσιμης αγροτικής πολιτικής σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο συνδέεται άρρηκτα με μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η αξιοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης και ενίσχυσης της επένδυσης στον τομέα της γεωργίας αποτελεί βασική μέριμνα κάθε κράτους και ειδικότερα στις περιπτώσεις που η γεωργία αποτελεί κύριο πυλώνα της οικονομίας του.
Πέντε βασικά στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια πείνα
1. Ένα στα εννέα άτομα στη Γη δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να διάγουν μία ενεργή, υγιή ζωή. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 795 εκατομμύρια ανθρώπους.
2. Παρά το γεγονός ότι η Ασία είναι η ήπειρος με τους περισσότερους ανθρώπους με πρόβλημα πείνας (περίπου τα 2/3 επί του συνόλου), νοτίως της Σαχάρας στην Αφρική, είναι η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά (επί του πληθυσμού) πείνας. Ένα στα τέσσερα άτομα στην αφρικανική ήπειρο υποσιτίζεται, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
3. Η κακή διατροφή προκαλεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων (45%) σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 3,1 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.
4. Αν οι γυναίκες αγρότισσες είχαν την ίδια πρόσβαση στους πόρους με τους άνδρες, ο αριθμός των πεινασμένων στον κόσμο θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
5. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας, 52 χώρες που υποφέρουν από “σοβαρά”, ή “ανησυχητικά” επίπεδα πείνας. Από αυτές η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και έχει και τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας από υποσιτισμό.