Iatropedia

Παγκόσμια ημέρα: Η φυματίωση παραμένει προτεραιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)) .

Βάση των ίδιων στοιχείων επίσης, 1.500.000 άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από φυματίωση, με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων να έχει καταγραφεί στις φτωχές χώρες, καθώς επίσης και μεταξύ ατόμων με HIV λοίμωξη.

''Αυτό όμως που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η φυματίωση είναι μία νόσος που θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2013, 37.000.000 ζωές παγκοσμίως σώθηκαν μέσω της διάγνωσης και θεραπείας αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ΝοσημάτωνΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την παγκόσμια σημερινή ημέρα.

Και συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση:

''Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τη φυματίωση, εκτιμάται ότι 3.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, Χρήστες Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κλπ), δεν έχουν πρόσβαση στη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία''.

Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο ΠΟΥ το Μάιο 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης: μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% από σήμερα μέχρι το 2035 και αντίστοιχη μείωση των θανάτων από φυματίωση κατά 95% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα.

Κατά την τελευταία όμως τριετία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άτομα με HIV λοίμωξη κ.α.

Για το λόγο αυτό, η φυματίωση παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μαζί με τα αρμόδια γραφεία του να προωθήσουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμιακών ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2015 μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

1) ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr,

2) ΠΟΥ Ευρώπης: www.euro.who.int, και ΠΟΥ: www.who.int

3) Ευρωπαϊκό CDC: www.ecdc.europa.eu.

Εννέα μύθοι

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η ομάδα δράσης κατά της νόσου ξεδιαλύνουν εννέα μύθους γύρω από τη νόσο αυτή.

Μύθος: Η φυματίωση είναι νόσος που έχει εξαφανιστεί.

Αλήθεια: Η φυματίωση δεν είχε εκλείψει ποτέ ως νόσημα. Σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες λόγω συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών διατηρούσε υψηλά ποσοστά, σε αντίθεση με τις χώρες με υψηλό επίπεδο διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας.

Mύθος: Η φυματίωση συμβαίνει μόνον στους καπνιστές και προσβάλλει μονον τους πνεύμονες

Αλήθεια: Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο και μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους και εκτός απο τους πνεύμονες μπορεί να προσβάλλει τα οστά, τα έντερα, τα μάτια, τη καρδιά, τα οστά τον εγκέφαλο.

Μύθος: Δεν χρησιμοποιώ δημόσιες τουαλέτες, πλένω συνέχεια τα χέρια μου, ντύνομαι καλά, συνεπώς δεν θα αρρωστήσω ποτέ από φυματίωση.

Αλήθεια: Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με τον αέρα όταν άνθρωποι με πνευμονική φυματίωση μιλούν, βήχουν, γελούν φτερνίζονται ή τραγουδούν.

Μύθος: Έχω λανθάνουσα μορφή φυματίωσης και ανησυχώ ότι θα τη μεταδώσω στα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Αλήθεια: Στη συγκεκριμένη μορφή, το άτομο δεν νοσεί από μεταδοτική μορφή της φυματίωσης, αλλά έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο, μικρόβιο που ευθύνεται για το νόσημα. Δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον του.

Μύθος: Έχω εμβολιαστεί με το BCG άρα δεν κινδυνεύω.

Αλήθεια: Το εμβόλιο BCG δεν προφυλάσσει πλήρως από τη νόσο, άρα σε περίπτωση υποψίας της φυματίωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

Μύθος: Το αποτέλεσμα της Mantoux (μαντού) είναι θετικό άρα, έχω φυματίωση.

Αλήθεια: Η δερμοαντίδραση μπορεί να θετικοποιηθεί μετά από επαφή με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης αλλά δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο της νόσου. Η διάγνωση της φυματίωσης θα τεθεί με επιπλέον εξετάσεις.

Μύθος: Για τη φυματίωση γιατί δεν υπάρχει θεραπεία και όλοι πεθαίνουν.

Αλήθεια: Η φυματίωση σήμερα είναι ένα νόσημα που θεραπεύεται πλήρως. Η θεραπεία είναι συγκεκριμένη, κρατά συνήθως έξι μηνες και θα πρέπει να γίνεται μόνον από ειδικούς γιατρούς για το νόσημα.

Μύθος:Η φυματίωση θεραπεύεται με τα κοινά αντιβιοτικά.

Αλήθεια: Η θεραπεία της φυματίωσης είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν θεραπεύεται με τα κοινά αντιβιοτικά, αντιθέτως απαιτεί συγκεκριμένη θεραπεία και παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς.

Μύθος:Αν κάποιος είναι άρρωστος από φυματίωση, μπορεί να διακόψει τα φάρμακά του όταν αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

Αλήθεια: Μόνο ο ειδικός γιατρός μπορεί να αποφασίσει για τη διακοπή της αγωγής. Η πρόωρη διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της φυματίωσης ή να κάνει τη νόσο περισσότερο ανθεκτική στα φάρμακα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια δύσκολη και μακροχρόνια θεραπευόμενη ασθένεια.

πηγήhttp://www.hts.org.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η φυματίωση μας απειλεί ξανά;