Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: 2662 Έλληνες έχουν πεθάνει, 8600 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση για τον ιό HIV και το σύνδρομο AIDS στην οποία παρουσιάσθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λοίμωξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τα στάδια φροντίδας των HIV oροθετικών ατόμων, καθώς και γενικότερα θέματα πρόληψης και θεραπείας. Σήμερα το απόγευμα εξάλλου το κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ θα φωταγωγηθεί κόκκινο και θα παραμείνει έτσι ως τις 2/12 στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπλ. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό HIV.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι καινοτόμες και στοχευμένες, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ορθότερη διαχείριση των πόρων. Αγωνία εκφράζεται για την οικονομική κάλυψη του κόστους των εξετάσεων παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών (ιικό φορτίο και γονοτυπική αντοχή).

Τονίζεται ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργαστηρίων που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων, τόσο για τη διάγνωση, όσο και την παρακολούθηση των ατόμων αυτών». Επίσης, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στην ειδική φωταγώγηση του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι «το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προβαίνει σε μια συμβολική πράξη εξ αφορμής του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS: Φωτίζει το ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 28 Νοεμβρίου και έως την 1 Δεκεμβρίου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. φωτίζει ένα εμβληματικό κτήριο, ένα κτήριο που δεσπόζει στην καθημερινότητα όσων κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, τις ίδιες ημέρες, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διαφωτίζει. Διαφωτίζει τους διερχόμενους για την απειλή της HIV/AIDS λοίμωξης που είναι υπαρκτή και μας αφορά ακόμη όλους. Μπροστά από το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι της Αθήνας, κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα ενημερώνει τους διερχόμενους ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης με γρήγορα διαγνωστικά τεστ, για όσους το επιθυμούν».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για θέματα Υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών Υγείας για την πληρέστερη υγειονομικά αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Σ. Τσιόδρας, με θέμα «Επιδημιολογικά δεδομένα ΗΙV στην Ελλάδα», η Καθηγήτρια Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Π. Τουλούμη, με θέμα «Στάδια φροντίδας (Cascade of care) των HIV οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα», ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Δ. Παρασκευής, με θέμα «Μοριακή επιδημιολογία της HIV-λοίμωξης στην Ελλάδα» και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Ε. Σαμπατάκου, με θέμα «Η HIV λοίμωξη το 2016».

Τα πρώτα περιστατικά AIDS καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το 1981. Ενώ το υπεύθυνο παθογόνο, ο HIV, ταυτοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο HIV εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι από την αρχή της επιδημίας HIV/AIDS πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί και περίπου 36,7 εκατομμύρια ζουν με HIV/AIDS μέχρι το τέλος του 2015.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV/AIDS λοίμωξης και οι συντονισμένες παρεμβάσεις αποτελούν σήμερα τους πυλώνες της αντιμετώπισης της επιδημίας HIV/AIDS.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα πραγματοποιείται κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV, AIDS και των θανάτων. Η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας αποτελεί έργο του Γραφείου HIV Λοίμωξης και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες. Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010.

Είναι εξαιρετικής σημασίας οι παρεμβάσεις ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού, η ενίσχυση των παρεμβάσεων πρόληψης σε ΧΕΝ και σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσέγγιση των ευάλωτων πληθυσμών, όπως είναι τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η ενίσχυση με προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων και των Εξωτερικών Ιατρείων παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών.

Εάν αυτά αποτελέσουν στόχους της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS σε εθνικό επίπεδο τότε θα επιτευχθούν και οι στόχοι που έχει θέσει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έως το 2020 για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS) 90-90-90.

-Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS να γνωρίζουν το προφίλ HIV-οροθετικότητάς τους.
-Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
-Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.

Σημειώνεται ότι το κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ θα φωταγωγηθεί από το απόγευμα (6 μ.μ.) της 28ης/11 και μέχρι τις 2/12 με ειδικό φωτισμό και προβολή της κόκκινης κορδέλας, του συμβόλου αλληλεγγύης με τους φορείς του ιού HIV και αυτούς που νοσούν από AIDS.