Παγκόσμια ημέρα, με παγκόσμια «επιδημία» τη βία κατά των γυναικών
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ύστερα από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της.
«Τα περιστατικά βίας παραμένουν δίπλα μας, ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολιτικές άρχισαν να αποδίδουν, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες που αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2021 και διπλασιάστηκαν το 2022«, τόνισε στην ΕΡΤ η κα Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας.
«Έχουμε τα συμβουλευτικά μας κέντρα και τους ξενώνες για τις νομικές συμβουλές που χρειάζεται μια κακοποιημένη γυναίκα, για τη διαχείριση της επόμενης μέρας….δυστυχώς το στερεότυπο παραμένει, ακούμε πολλές φορές μην μιλήσεις, μην κάνεις το βήμα«, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Δημαδάμα.
Η τέχνη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Όπως τόνισε η κα Ειρήνη Βλάχου, Νομικός, με εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας, το έργο “Αγγέλα” του Γιώργου Σεβαστίκογλου, πραγματεύεται ακριβώς αυτό το περίπλοκο θέμα, με πρωταγωνίστρια μία ψυχοκόρη της παλιάς εποχής που εργάζεται σε ένα πλούσιο σπίτι της Αθήνας και οδηγείται στην αυτοκτονία. Θα παρουσιαστεί στο ΚΘΒΕ και στην πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
«Η εμπορία ανθρώπων, το trafficking, με την έννοια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών έρχεται πρώτη όχι μόνο στα εθνικά στατιστικά αλλά και στην Ευρώπη«, επισήμανε η κα Βλάχου.
«Το έργο είναι ρεαλιστικό, και αφορά γυναίκες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, όμως δεν σταματούν ποτέ να ελπίζουν και να ονειρεύονται, ενώ πολλές φορές από θύματα γίνονται θύτες«, τόνισε η κα Αγγελική Τομαρά, Θεατρολόγος.
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών υπάρχει βία, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης μιας οικογένειας, ενώ η λεκτική βία τείνει να γίνει συνήθεια στα ελληνικά σπίτια«, τόνισε η δικηγόρος- γραφολόγος Χριστίνα Σωτηράκογλου.
«Είσαι αδύναμος οικονομικά και κοινωνικά, σε εξουσιάζω, άρα μπορώ και να σε σκοτώσω«, είπε η κα Σωτηράκογλου, προσθέτοντας ότι, πολλές φορές, κυρίως τα παλιότερα χρόνια, γυναίκες κατέληγαν σε έναν σύζυγο που τις κακοποιούσε για να ξεφύγουν από έναν βίαιο πατέρα ή αδελφό.
Πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα. Παρά τη βροχή, η συμμετοχή στην πορεία ήταν μεγάλη, με τους συμμετέχοντες να στέλνουν με τον τρόπο αυτό μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά της έμφυλης βίας.