Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Τι διεκδικούν!
Όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ ''ο εορτασμός, μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, οι επιπτώσεις στην υγεία – πρόνοια είναι δραματικές με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ, είναι πολιτικές στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών δημιουργώντας τεράστια εμπόδια στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, σε εποχή οικονομικής κρίσης. Μέσα λοιπόν σε αυτό το τοπίο οι νοσηλευτές καλούνται να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, εφαρμόζοντας αναπτυξιακούς στόχους. Πόσο άραγε οξύμωρο ακούγεται σε όλους μας αυτό!''
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ ''οι νοσηλευτές ανησυχούν και κατανοούν τις ανάγκες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της αποτελεσματικότητας, του κόστους, της διαχείρισης των πόρων, του κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης στην περίθαλψη. Οι συνεχείς αποφάσεις που λαμβάνει ο νοσηλευτής μέσα στην ημέρα στα πλαίσια της καθημερινής πρακτικής του μπορεί να κάνει την ζωτική διαφορά στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος. Οι νοσηλευτικές πρακτικές στην φροντίδα των ασθενών, μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος.''
Καταλήγοντας οι εκπρόσωποιτης ΠΟΕΔΗΝ καθιστούν σαφές ότι , ''είναι σημαντικό το Υπουργείο Υγείας να επικεντρωθεί στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι Νοσηλευτές παρέχοντας καθολική κάλυψη των υπηρεσιών στο σύστημα υγείας και βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της υγείας''.
Στο πλαίσο αυτό διεκδικούν:
• Της μίας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παράλληλη αναγνώριση της ενιαίας προσφοράς του κλάδου με πρόσβαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και διέξοδο στην ανέλιξη μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος
• Του σαφούς καθηκοντολογίου με τον απαιτούμενο σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο
• Της αναγνώρισης της ιδιότυπης εργασιακής κατάστασης μισθολογικά, στο βασικό μισθό αλλά και στις νύχτες, αργίες, υπερωριακή απασχόληση, ακόμη δε και στο βαρύνοντα για τη νοσοκομειακή λειτουργία θεσμό του εφημερεύοντος Νοσηλευτή.
• Της επαρκούς στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με ασφαλείς αναλογίες και ποιοτικές συνθήκες εργασίας αλλά και αμεσότερα με την ανάσχεση της αποψίλωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών διά της απασχόλησης σε αλλότρια καθήκοντα ή της απόσπασης στα βουλευτικά γραφεία
• Της πλήρους ένταξης και θεσμικά στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κ. Δ. Σκουτέλης επισημαίνει ότι ''θα ήταν πράγματι ημέρα γιορτής:
''Αν είχαν καλυφθεί οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων, ενισχύοντας έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και δεν αναγκάζονταν οι νέοι συνάδελφοι να αφήσουν την πατρίδα για την εξεύρεση εργασίας.
Αν είχε τελεσφορήσει το διαχρονικό αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας περί θεσμοθέτησης του κλάδου των Νοσηλευτών και ο νοσηλευτής αποκτούσε μια καθαρή και διακριτή επαγγελματική ταυτότητα μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
Αν δεν αποσυρόταν δυο μέρες μετά την δημοσίευσή της σε ΦΕΚ- ελέω ιατροκεντρικού χαρακτήρα του συστήματος Υγείας- η υπουργική απόφαση για την σαφή περιγραφή των νοσηλευτικών πράξεων και την κοστολόγησή τους ώστε ο άνεργος νοσηλευτής να μπορεί να παραμείνει στη χώρα του και να καταστεί ελεύθερος επαγγελματία''. Και καταλήγει:
''Αν προϋπήρχαν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε και μόνο τότε θα είχε νόημα το φετινό σύνθημα του εορτασμού: “Νοσηλευτές, δύναμη αλλαγής: ποιοτικά αποτελεσματική – οικονομικά δυνατή”.
Μέχρι τότε όμως, η σημερινή μέρα θα αποτελεί ορόσημο προβληματισμού και όχι εορτής…''