Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ημέρα Περισυλλογής για την Προστασία των Προσφύγων σε όλο τον κόσμο

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Πρεσβεία του Καναδά διοργάνωσαν το Φόρουμ με τίτλο «Υποστηρίζοντας τις ζωές των Προσφύγων: από την Κρίση στην Ενσωμάτωση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. Keith Morrill καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης για την προστασία των προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας, η Debbie DesRosiers, Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο κ. Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Δανιήλ Εσδράς, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελλάδα, η κα. Kirin Brown, Α’ Γραμματεύς του Υπουργείου Μετανάστευσης, Προσφύγων, Υπηκοότητας του Καναδά και ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Πρέσβης του Πακιστάν, ο Πρέσβης της Νορβηγίας, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι άλλων διπλωματικών αρχών, η Εκπρόσωπος του  Προέδρου της Βουλής κα Σταματάκη, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα, διεθνών και εθνικών οργανισμών και Ιδρυμάτων.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα περισυλλογής. Ως πολίτες, κράτος, φορείς της κοινωνίας των πολιτών οφείλουμε όλοι μας να εργαζόμαστε για την προστασία αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίζοντάς τους όχι ως αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους με συναισθήματα. Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται μόνο φαγητό και στέγη, αλλά ουσιαστική φροντίδα και ολιστικές υπηρεσίες.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται με τους θεσμικούς φορείς διαχρονικά, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση όλων των παιδιών ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσε μαζί με τον κ. Philippe Leclerc την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το πλέγμα προστασίας που παρέχεται σε παιδιά και οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

Το μνημόνιο

Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στοχεύει στη βελτίωση του συντονισμού των δύο φορέων και τη διάθεση του πανελλαδικού δικτύου δράσεων του ελληνικού Οργανισμού για την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατρικής φροντίδας, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης, και ευαισθητοποίησης στις σχολικές κοινότητες.

Βασικός, επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της προστασίας των παιδιών μέσα από τις υποδομές και τους μηχανισμούς που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως οι τηλεφωνικές γραμμές 1056, 116000 και 116111 που έχουν διασυνδεθεί πρόσφατα με το τηλεφωνικό κέντρο της NGO SAWA στην Παλαιστίνη, ο μηχανισμός Amber Alert Hellas, το πανελλαδικό δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας και το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας. Η στρατηγική συνεργασία των δύο φορέων επιδιώκει την βελτιστοποίηση της διαδικασίας των παραπομπών και την άμεση κινητοποίηση για περιστατικά παιδιών που χρήζουν άμεσης φροντίδας και υποστήριξης.

Το Χαμόγελο πρωτοστατεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε πρόσφατα ο πρώτος αμιγώς εθνικός Οργανισμός στην Ελλάδα, επίσημος εταίρος της DG ECHO υλοποιώντας το πρόγραμμα «Άμεση Ολιστική και Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες στην Ελλάδα» με χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG ECHO).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το μοντέλο ένταξης και ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και πολλές δεκαετίες η κυβέρνηση του Καναδά, όπως και καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ειδικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.