Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2024: «Μαθαίνουμε για τις Θετικές Σχέσεις» το φετινό μήνυμα

Man and woman, happy young couple standing on the beach by the sea. Man is kissing a woman.

Το κεντρικό θέμα του 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι οι Θετικές Σχέσεις και πως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τις καλλιεργούν.

Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις τους να γιορτάζουν, κάθε 4 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) γιορτάζεται σε 60 χώρες με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η WAS θέλει να διασφαλίσει ότι τα θέματα σεξουαλικής υγείας συζητούνται παντού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι κεντρική και μια σημαντική γιορτή για την προώθηση της αποστολής του WAS και τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η σεξουαλική υγεία είναι βελτιστοποιημένη για όλους.

Το θέμα του 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι οι Θετικές Σχέσεις. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχέσεων και όλες έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να δουλεύουν. Οι σχέσεις έρχονται σε όλα τα «σχήματα» και «μεγέθη», και είναι όλες ξεχωριστές με τον δικό τους τρόπο.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Ενισχύεται το δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Yγεία

Τι είναι οι θετικές σχέσεις

Γενικά, μια σχέση είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε για κάποιον άνθρωπο και ο τρόπος που του φερόμαστε.

Τα χαρακτηριστικά μιας θετικής υγιούς σχέσης είναι η αλληλοκατανόηση, η φροντίδα, η άνεση, η αίσθηση ασφάλειας, ο σεβασμός, η υποστήριξη και φυσικά η διασκέδαση!

Όπως σημειώνει η WAS, μια θετική σχέση δεν μπορεί να είναι μόνο η ερωτική, αλλά και με έναν φίλο, με ένα μέλος της οικογένειας, ακόμη και με τον εαυτό μας.

Φωτογραφία iStock