Το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην υγεία αποτελεί το κεντρικό θέμα στην εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται στις 7 Απριλίου. Η Ημέρα αυτή λειτουργεί ως αφορμή για να αυξηθεί η ενημέρωση για την υγεία και την σημασία που έχει η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1950. Στόχο του ήταν να κινητοποιεί κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα να αναλαμβάνουν δράσεις προς την επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.
Όπως αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Γιάννης Ντάνασης (αιματολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αλλάζει κάθε χρόνο, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένες πτυχές της παγκόσμιας υγείας.
Τα θέματα συνήθως αφορούν ασθένειες, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ψυχική υγεία και προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Με αυτό τον τρόπο σημειώνεται αλληλεξάρτηση των υγειονομικών θεμάτων και προάγεται η συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.
Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως θέμα «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου». Το θέμα επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση, μακριά από διακρίσεις, σε:
- Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφόρηση
- Ασφαλές πόσιμο νερό
- Καθαρό αέρα
- Καλή διατροφή
- Ποιοτική στέγαση
- Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
- Καλές περιβαλλοντικές συνθήκες
Καθολική υγειονομική κάλυψη
Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής υγειονομικής κάλυψης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η επίτευξη της υγειονομικής κάλυψης είναι κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι άτομα και κοινότητες μπορούν να ζήσουν με υγεία και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Περιλαμβάνει την παροχή ιατρικής αγωγής και τη διευθέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία.
Οι παγκόσμιες κρίσεις
Τα τελευταία χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στην Υγεία. Στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, λ.χ., η σημασία της δημόσιας υγείας και η ανάγκη για ισχυρά συστήματα υγείας έγιναν πιο εμφανείς από ποτέ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λειτούργησε ως πλατφόρμα για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για προληπτικά μέτρα και να προωθηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Υπογράμμισε επίσης την σημασία της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων υγείας.
Κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μέσω διάφορων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, έλεγχοι υγείας, επικοινωνιακές εκστρατείες και συζητήσεις Πολιτικής Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μια κοινή ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών.
Φωτογραφία: iStock