Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία διαχειρίζεται τις υγειονομικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα, ανεξάρτητη έκθεση.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε πιθανώς θα χρειαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για να καλύψει τους μισθούς του προσωπικού της έως τον Ιούνιο. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας που αρχίζει στη Γενεύη.
Το 2023, η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 72 υγειονομικές κρίσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, και οι πόλεμοι σε Σουδάν, Ουκρανία και Γάζα. Διαχειρίστηκε επίσης και την μεγάλη παγκόσμια έξαρση της χολέρας.
Η έκθεση τονίζει πως κάθε χώρα πρέπει να ενισχύσει τις δικές της προσπάθειες για να ανταποκρίνεται στις δικές της κρίσεις. Ο δε ΠΟΥ πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρει αρμοδιότητες στις εθνικές Αρχές για να διαχειριστούν τις αυξανόμενες απαιτήσεις.
Συνιστά επίσης να καταρτιστούν νέες οδηγίες για τον ρόλο του ΠΟΥ στη διαχείριση μακροχρόνιων υγειονομικών κρίσεων. Η Υπηρεσία συμμετέχει και σε αυτές, πέραν των οξέων κρίσεων που επίσης αντιμετωπίζει.
«Οι αυξανόμενες φυσικές καταστροφές και πόλεμοι συνιστούν απειλές» για την απόδοση του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, τονίζεται στην έκθεση. Εάν δεν αυξηθεί η ικανότητα αυτοδιαχείρισης των κρατών-μελών του, το πρόγραμμα «θα αναγκαστεί να περικόψει βασικές δραστηριότητές του», προειδοποιούν οι συγγραφείς της.
Οριακή χρηματοδότηση από το 2023
Ο ΠΟΥ έχει ένα σύστημα βαθμολόγησης των επειγόντων περιστατικών ανά τον πλανήτη. Η υψηλότερη βαθμολογία είναι «τα προβλήματα δημοσίας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» (ή PHEIC). Μόνον η πολιομυελίτιδα βρίσκεται πλέον σε αυτό το επίπεδο. Έως και το 2023 τη βαθμολογία αυτή είχαν επίσης η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός και η ευλογιά των πιθήκων (mpox). Πέρυσι όμως ήρθη ο χαρακτηρισμός τους.
Η Υπηρεσία του ΠΟΥ όμως ανταποκρίνεται και σε δεκάδες άλλες υγειονομικές κρίσεις, από τις πλημμύρες μέχρι τα λοιμώδη νοσήματα.
Όπως αναφέρει το Reuters, πέρυσι ο ΠΟΥ είχε συνολικά έναν αρκετά καλό προϋπολογισμό. Ωστόσο η Υπηρεσία είχε οριακή χρηματοδότηση με 411 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό παρότι αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο ολόκληρου του προϋπολογισμού του ΠΟΥ.
Τα κράτη-μέλη του διεθνούς Οργανισμού λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αναθεώρηση της χρηματοδότησής του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητήσουν αργότερα σήμερα και τη νέα έκθεση.
Φωτογραφία: iStock