Iatropedia

ΠΑΓΝΗ: «Παιχνίδι της μοίρας» – Δότρια οργάνων έγινε 66χρονη μεταμοσχευμένη

Σε ένα "παιχνίδι" της μοίρας, μια 66χρονη μεταμοσχευμένη γυναίκα από το Ηράκλειο Κρήτης έδωσε ζωή με τον θάνατό της σε δύο συνανθρώπους μας.

Από λήπτρια σε δότρια μετατράπηκε  μια 66χρονη γυναίκα από την Κρήτη, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό θάνατο. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η άτυχη γυναίκα ανταπέδωσε το «δώρο» που είχε και η ίδια λάβει πριν από χρόνια: ένα μόσχευμα και μαζί μ’ αυτό μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση που μοιάζει με «σενάριο» ταινίας.

Η 66χρονη νοσηλευόταν επί 12 ημέρες στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)  μετά από ανακοπή. Όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η κατάστασή της ήταν μη αναστρέψιμη ξεκίνησαν τη διαδικασία επιβεβαίωσης του εγκεφαλικού της θανάτου, εφαρμόζοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Όταν τελικά επιβεβαιώθηκε το αναπόφευκτο ενημέρωσαν σχετικά την οικογένεια, η οποία συναίνεσε χωρίς δισταγμό να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της δωρεάς οργάνων.

Οι ίδιοι γνώριζαν πολύ καλά την αξία αυτής της πράξης, καθώς η άτυχη γυναίκα είχε υπάρξει κατά το παρελθόν λήπτρια αφού είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Η 13η δωρεά οργάνων στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης από την αρχή του έτους

Άμεσα συντονίστηκε υπό την εποπτεία του ΕΟΜ η διαδικασία λήψης των οργάνων. Τα νεφρά της γυναίκας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έτσι, μετά τη μεταμόσχευση, δύο άνθρωποι που παρέμεναν επί χρόνια σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, σήμερα μπορούν να ατενίζουν τη ζωή τους με αισιοδοξία έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Πρόκειται για τη 13η δωρεά οργάνων από την αρχή του χρόνου στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Όπως λένε οι γιατροί το 2024 είναι μία χρονιά που επιβεβαιώνει την προσπάθεια μιας ολόκληρης αλυσίδας ανθρώπων που εμπλέκονται στη δωρεά οργάνων, όπως οι συντονιστές, οι γιατροί ΜΕΘ, οι νοσηλευτές, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όμως, πρωτίστως οι οικογένειες των ανθρώπων που δίνουν τη συναίνεσή τους για τη δωρεά οργάνων, αυτήν την κορυφαία πράξη ανθρωπισμού.