ΠΑΓΝΗ: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τη διαδικασία της λήψης οργάνων από τον 3χρονο Άγγελο

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΠΑΓΝΗ
Νωρίς σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η χειρουργική διαδικασία λήψης οργάνων του μικρού Αγγέλου που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έκανε γνωστό το ιστορικό και τις διαδικασίες που οδήγησαν στη δωρεά και αμέσως μετά τη λήψη οργάνων, από τον 3 ετών Άγγελο που νοσηλευόταν επί μέρες στη ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, μετά τη βαριά κακοποίησή του.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδακης και ο Αναπληρωτής Διοικητής Στέλιος Κτενιαδάκης αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) παιδί ηλικίας 3 ετών με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του νοσοκομείου και ιδίως της ΜΕΘ Παίδων, στην οποία νοσηλεύτηκε, το παιδί κατέληξε. Η γιαγιά του παιδιού, αφού ενημερώθηκε για τον εγκεφαλικό θάνατο, ζήτησε τη δωρεά των οργάνων του και άμεσα όλο το νοσοκομείο, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, συστρατεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ταχύτατα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση και τη λήψη των προσφερόμενων οργάνων».

«Στις 3.00 π.μ. της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε το χειρουργείο, με τη προσέλευση χειρουργικής ομάδας από το Βερολίνο της Γερμανίας, για τη λήψη του καρδιακού μοσχεύματος και η αντίστοιχη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρών, του ΓΝΑ Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΜ, το καρδιακό μόσχευμα προορίζεται για υποψήφιο λήπτη αντίστοιχης ηλικίας, ενώ τα νεφρικά για υποψήφιο λήπτη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο της χώρας μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δείτε επίσης: Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε η λήψη οργάνων από τον 3χρονο Άγγελο – Η καρδιά του θα σώσει ένα παιδί από τη Γερμανία

«Όλες οι διαδικασίες διεξήχθησαν με την πλήρη τήρηση των νομικών και ιατρικών προτύπων για την υποστήριξη της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ. Τέλος, σημειώνεται ότι στη σύνθετη διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, η οποία προϋποθέτει τη στενή και συντονισμένη συνεργασία του προσωπικού του νοσοκομείου μας, το ΠΑΓΝΗ παραμένει αφοσιωμένο στη στήριξη τόσο των δοτών όσο και των υποψήφιων ληπτών. Ευελπιστούμε ότι αυτή η πράξη αλληλεγγύης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα νοσοκομεία, τους φορείς υγείας αλλά και τους συνανθρώπους μας», προστίθεται.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ καταλήγει: «Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του παιδιού, με την ελπίδα ότι ακόμα και σε τέτοιες τραγικές συνθήκες, η δωρεά και η σκέψη της σωτηρίας άλλων ανθρώπων, μέσα από τον μικρό Άγγελο, θα απαλύνει έστω και στο ελάχιστο τον πόνο τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεφροί του 3χρονου Άγγελου θα μεταφερθούν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,  όπου υπάρχει στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ενήλικας υποψήφιος, στον οποίο, εφόσον γίνει ο τελικός έλεγχος και κριθεί κατάλληλος, θα μεταμοσχευθούν και οι δύο νεφροί του 3χρονου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μεταμόσχευση νεφρών τόσο μικρού παιδιού σε ενήλικα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά εφικτό. Σε περίπτωση που ο τελικός έλεγχος δείξει ότι ο υποψήφιος λήπτης δεν είναι κατάλληλος, οι νεφροί θα μεταμοσχευθούν σε άλλον ασθενή και ίσως σε άλλο μεταμοσχευτικό κέντρο.