Η βασική πρώτη ύλη του παγωτού είναι το γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D.
Όμως για να αποκτήσει την απαλή και κρεμώδη υφή του προστίθενται τεχνητές χρωστικές ουσίες που δίνουν έντονο χρώμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Πολλά παρασκευάζονται και από αβγά ενώ περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ή φρούτα και χυμούς τους,
Ένα από τα οφέλη του στην υγεία είναι ότι έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη σε σχέση με άλλες τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι κ.λπ.
Η ζημιά γίνεται όταν προσθέτουμε σε αυτό σαντιγί, σιρόπια, τρούφες , ξηρούς καρπούς που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη.
Οι θερμίδες του ποικίλουν και παρ’ όλο που μια γρανίτα ή ένα διαιτητικό παγωτό μπορεί να αποδίδει 100 θερμίδες, το παρφέ ή η σοκολάτα ξεπερνάει τις 200 θερμίδες στα 100 γραμμάρια παγωτού, ενώ το παγωτό φρούτων βρίσκεται κάπου στη μέση φτάνοντας κοντά στις 150 θερμίδες.ε
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται , τα πρόσθετα που περιέχει (ξηρούς καρπούς, κομμάτια φρούτων, κομματάκια σοκολάτας κ.ο.κ.).
Τι πρέπει να προσέχετε πριν επιλέξετε το παγωτό σας;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ
-Να είναι σκληρό και η συσκευασία του να μην είναι στραπατσαρισμένη.
-Ψωνίζετε από ψυγεία που βρίσκονται σε σκιερά μέρη.
-Αν είναι λιωμένο μην το ξαναψύξετε για να το φάτε, καθώς το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί.
-Αποφύγετε όσα έχουν πολύ έντονα χρώματα, γιατί μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες χρωστικών ουσιών.
-Όσον αφορά τα χύμα παγωτά, προσέξτε η βιτρίνα που φυλάσσονται να είναι καθαρή, μακριά από την είσοδο του μαγαζιού και τη ζέστη και το κουτάλι με το οποίο σερβίρεται, πρέπει να πλένεται συχνά .
-Το παγωτό ξυλάκι, αν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας έχει λιγότερες θερμίδες.
Πιο υγιεινή επιλογή είναι η γρανίτα, που περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.
Για να μην φορτωθείτε με έξτρα θερμίδες καλό είναι να καταναλώνετε μέχρι τρία παγωτά την εβδομάδα.
πηγή ΕΦΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: