Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου από αμέλεια

  • Ρούλα Τσουλέα
παιδίατρος
Είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση εναντίον του, καθώς είχε κριθεί ένοχος και στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε παιδίατρος σε περιφερειακό νοσοκομείο της βορείου Ελλάδας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο από αμέλεια ενός 4χρονου αγοριού τον Μάιο του 2017.

Το παιδί είχε μεταφερθεί από τους γονείς του στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην κοιλιά και εμέτους. Λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή λόγω συστροφής (νέκρωσης) εντέρου.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε τον γιατρό ένοχο, διότι δεν διέγνωσε σωστά το περιστατικό, με βάση τη συμπτωματολογία του παιδιού. Επιπλέον, δεν οργάνωσε τη διακομιδή του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Η συνέπεια ήταν να αναγκαστούν οι γονείς να μεταφέρουν τον 4χρονο με δικό τους όχημα σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

«Κανένας γιατρός δεν δικαιούται να παραβλέψει τη συμπτωματολογία του ασθενούς» ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας. Έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υποτίμηση» του περιστατικού και ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου γιατρού.

«Το μόνο που έκανε καθ’ όλη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο νοσοκομείο ήταν να επαναλάβει τον ίδιο έλεγχο που είχε κάνει προηγουμένως η ειδικευόμενη γιατρός, καταλήγοντας στη διάγνωση που είχε βάλει αρχικά στο μυαλό του- αυτή της ιογενούς λοίμωξης», συνέχισε η εισαγγελέας.

«Λυπάμαι διότι στο παιδί δεν δόθηκε καμία ευκαιρία. […] Έμεινε αβοήθητο», πρόσθεσε.

Η απολογία

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος παιδίατρος ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην επαγγελματική του διαδρομή.

«Σκέφτηκα ότι ήταν ένα οξύ κοιλιακό άλγος και προσπαθούσα να κάνω διερεύνηση. Δεν είχε στοιχεία αφυδάτωσης και σοκ. Έψαχνα να βρω αν υπάρχει σχέση με εμβόλιο που είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα για μηνιγγίτιδα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό», είπε.

«Όταν γυρίσει το έντερο, στραγγαλίζει τον αγγειακό μίσκο, τη μεσεντέρια αρτηρία. Αυτό τον έλεγχο δεν μπορούν να τον κάνουν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Θέλει ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκεκριμένη εξέταση- γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο νοσοκομείου που εμείς δεν διαθέταμε» απολογήθηκε ο παιδίατρος και αρνήθηκε τις ποινικές του ευθύνες.

Το Εφετείο τον έκρινε τελικά ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αναγνωρίζοντάς του δύο ελαφρυντικά. Αυτά ήταν ο πρότερος σύννομος βίος και η μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά. Στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών, με 3ετή αναστολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock