Iatropedia

Παιδικά Κέντρα Τραύματος και Ατυχήματα σε παιδιά: Τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τους γιατρούς

Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Πρώην Διευθυντής Παιδιατρικών ΜΕΘ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2024 αναρτήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ) για τη σύσταση Κέντρων Τραύματος (ΚΤ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο Παιδικά Κέντρα Τραύματος (ΠΚΤ) στα Νοσοκομεία Παίδων «Παναγιώτου & Αγλαΐας Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία», αντίστοιχα.

Μια πρώτη – πρόχειρη κριτική θα ήταν «ποια η σκοπιμότητα εγκατάστασης δύο ΠΚΤ σε δύο όμορα νοσοκομεία και όχι του ενός στην Αθήνα και του άλλου στη Θεσσαλονίκη»! Μια ενδεχόμενη εξήγηση ίσως είναι ότι περιμένουν την ανέγερση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη.

Κι ένα επί πλέον ερώτημα, που αναπόφευκτα τίθεται: Πληρούν και τα δύο Νοσοκομεία Παίδων τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί η υπουργική απόφαση για την ανάπτυξη ενός ΠΚΤ;

Όμως η αντιμετώπιση του παιδικού τραύματος έχει μεγαλύτερο βάθος και πλάτος. Πρώτα απ’ όλα το βάρος της πολιτικής υγείας του ΥΥ θα πρέπει να πέσει στην πρόληψη των ατυχημάτων! Και όχι μόνο…

Πρόσφατα έχω επισημάνει σε σχετικό άρθρο μου τον κίνδυνο σοβαρών κακώσεων από τα βίαια σκοπούμενα κτυπήματα, που καθημερινά βλέπουμε να συμβαίνουν ανάμεσα σε παιδιά, κυρίως εφήβους αλλά και από νεαρούς ενήλικες εναντίον παιδιών. Έχουμε ήδη και κάποιους θανάτους.

Τί κάνουμε γι’ αυτό το πρόβλημα;

Επιστρέφοντας όμως στα ατυχήματα και ιδιαίτερα στην πρόληψη, ας λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τα παιδικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και ότι ευθύνονται για το 50% των θανάτων της παιδικής ηλικίας.

Η ανάλυση αυτών των δεδομένων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλά ατυχήματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε η πιθανότητα θανάτου (ακόμη και στον τόπο του ατυχήματος) είναι πολύ μεγάλη, η δε πιθανότητα σοβαρών τραυμάτων είναι επίσης πολύ μεγάλη, ώστε να μπαίνει σε προτεραιότητα η άμεση, ταχεία και ορθή αντιμετώπιση του τραυματία στον τόπο του ατυχήματος.

Κατ’ επέκταση, η σταθεροποίηση και η ασφαλής μεταφορά του στο κοντινότερο νοσοκομείο Παίδων αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα. Αυτό όμως θα πρέπει να διαθέτει Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΠΜΕΘ), η οποία βεβαίως θα πλαισιώνεται από τις απαραίτητες ειδικότητες, εργαστήρια, χειρουργεία κλπ, που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επί μέρους κακώσεων.

Όμως βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ΠΜΕΘ!

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου έχω παρουσιάσει τη σημερινή εικόνα των ΠΜΕΘ πανελλαδικά:

Αν θεωρήσουμε ότι η Αθήνα (η Αττική καλύτερα) με τον αριθμό των 50 περίπου κλινών ΠΜΕΘ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) έχει επαρκή αριθμό κλινών, οι υπόλοιπες εκτός Αθηνών (Αττικής) κλίνες ΠΜΕΘ δεν επαρκούν, τόσο αριθμητικά, όσο και από πλευράς χωροταξικής κατανομής.

Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει μία μόνο ΠΜΕΘ με 6 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ασφαλώς όταν λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα προστεθούν κι άλλες κλίνες ΠΜΕΘ. Όμως κι αυτές δεν θα επαρκούν, καθ’ όσον τρία μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων και Λάρισας δεν έχουν ΠΜΕΘ…

Την περιοχή της Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας καλύπτει η ΠΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (Ρίο), όμως οι αποστάσεις, ακόμη και με τους νέους αυτοκινητοδρόμους, είναι μεγάλες. Η Κρήτη ευτυχώς έχει δική της ΠΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η οποία όμως καλύπτει και μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας. Άρα τί πρέπει να γίνει;

Είναι σαφές ότι προτεραιότητα έχει η δημιουργία νέων ΠΜΕΘ εκεί που χρειάζονται, αλλά δεν υπάρχουν. Και τούτο γιατί η μεταφορά ενός παιδιού, που χρειάζεται συνθήκες νοσηλείας επιπέδου ΠΚΤ, άρα που θα πρέπει να μπει γρήγορα στην ΠΜΕΘ, δεν επιτρέπεται να γίνεται για παράδειγμα από την Ήπειρο στην Αθήνα επειδή στα Γιάννενα δεν υπάρχει ΠΜΕΘ. Κάθε μεταφορά λειτουργεί αρνητικά στην τελική έκβαση του τραυματία!

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση μου θα επιμείνω στην αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας οπωσδήποτε κι ενός ΠΚΤ στη Θεσσαλονίκη, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, στο οποίο για πάνω από 25 χρόνια λειτουργεί ΠΜΕΘ, χάρη στην οποία έχουν σωθεί κάποιες χιλιάδες παιδικές ζωές!

Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Πρώην Διευθυντής Παιδιατρικών ΜΕΘ

*Μπορείτε να συμμετάσχετε στην δημόσια διαβούλευση κάνοντας το σχόλιό σας έως τις 13 Ιανουαρίου 2025, 08:00, ΕΔΩ