Παιδική παχυσαρκία – Βρετανία: Τέλος στη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού σε διαδίκτυο και τηλεόραση

  • Γιάννα Σουλάκη
Ένα στα τρία παιδιά στο τέλος του Δημοτικού σχολείου στη Βρετανία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η νέα ρύθμιση, που έρχεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου 2025, όπως επιβεβαίωσε η βρετανική κυβέρνηση. Η εισαγωγή της απαγόρευσης αυτής -σε μία χώρα όπου η επέμβαση του κράτους σε τέτοια θέματα επικρίνεται ως ανάμειξη στην ιδιωτική ζωή- περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος που έφερε τον Κιρ Στάρμερ στην εξουσία τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας NHS, το οποίο βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη.

«Πάνω από ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο πριν ξεκινήσει το δημοτικό και αυτό το ποσοστό φθάνει στο ένα στα τρία στο τέλος του δημοτικού», δήλωσε ο Αντριου Γκουάιν, ο υφυπουργός Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης σε γραπτή δήλωση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Το μέτρο «θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών από την διαφήμιση για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή επηρεάζει τις διατροφικές τους προτιμήσεις στην πλέον νεαρή ηλικία».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την διαφήμιση για τα υπερβολικά λιπαρά, υπερβολικά γλυκά ή υπερβολικά αλατισμένα τρόφιμα πριν από τις 21.00 στην τηλεόραση και καθολικά στο Ιντερνετ.

Οι περιορισμοί αυτοί είχαν προταθεί από τους συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναβλήθηκαν για να δοθεί χρόνος στις βιομηχανίες του κλάδου να προσαρμοσθούν.

Έρχονται και άλλες απαγορεύσεις υπέρ της δημόσιας Υγείας

Η κυβέρνηση των Εργατικών προγραμματίζει και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης στον τομέα της υγείας, όπως είναι η απαγόρευση των ενεργειακών ποτών στους κάτω των 16 ετών.

Αυτού του είδους τα μέτρα επικρίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τμήμα της κοινής γνώμης που τα θεωρεί προσβολή της ατομικής ελευθερίας. Πολλά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν ήδη σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησης των Εργατικών να διαμορφώσει ένα «κράτος νταντά».

Το think tank The Centre for Young Lives, σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα, καλεί την κυβέρνηση «να αγνοήσει του πολέμιους του κράτους νταντάς και να αυξήσει τους φόρους επί της ζάχαρης, κυρίως για την βελτίωση της οδοντικής υγείας των παιδιών».